Megérkeztek az első amerikai katonák Romániába

2022. február 08. 20:29

A kontingens a NATO keleti szárnyának megerősítése végett érkezett.

2022. február 08. 20:29
null

Vasile Dincu román védelmi miniszter kedden bejelentette, megérkeztek az első amerikai katonák az országba – írja a Portfolio. Dincu elmondta, az első száz amerikai katona már Romániában van, és a logisztikával foglalkozik.

Az Egyesült Államok összesen 3000 katonát küld Lengyelországba és Romániába, hogy megerősítse a katonai szövetség keleti szárnyát az Ukrajna határainál zajló orosz csapatösszevonások közepette. A Pentagon korábban közölte, a németországi Vilseckből Romániába fogják áttelepíteni a mintegy 1000 fős Stryker osztagot. Lengyelországba az első amerikai katonák már szombaton megérkeztek.

Magyarország keleti szomszédjában, amely 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, jelenleg 900 amerikai katona állomásozik, és rakétavédelmi rendszerek is vannak az országban. Franciaország korábban szintén bejelentette, hogy katonákat küld Romániába, és felajánlotta, hogy vezetné az ottani NATO-missziót. Döntés erről a szövetség védelmi minisztereinek február közepi közös tanácskozásán várható.

*

 

***

Joe Biden folytatja az amerikai katonák Kelet-Európába telepítését

Az amerikai csapattelepítésről szóló döntés összhangban van azzal, amit Putyinnak is elmondtam – állítja az amerikai elnök. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Gerogre Frey / AFP. Illusztráció.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2022. február 09. 18:52
A gázolajra vigyázzanak nagyon. Arrafelé erősebben párolog.
critical man
2022. február 09. 15:12
Lemondott a parlamenti képviselő a „rosszul megfogalmazott” ukrajnai tweet miatt. A finn parlament külügyi bizottságának vezetője "forró vízbe került" egy Kijev NATO-tagságáról szóló poszt miatt a közösségi médiában. Mika Niikko prominens finn parlamenti képviselő bejelentette, hogy lemond a finn parlament külügyi bizottságának éléről. Ez azután történt, hogy egy később „rosszul megfogalmazott” tweetben azt javasolta, hogy a Nyugatnak csak meg kell ígérnie Oroszországnak, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz, hogy megoldja a folyamatban lévő válságot.
rókabácsi
2022. február 09. 10:35
remélem egyszer rábasznak a kétszínűségre ezek a bocskorosok!
Phm045
2022. február 09. 07:30
Had menjenek, csak ide ne jöjjenek. Játszadozzunk el a gondolattal. Ha netán az Ukránok tánadnának meg minket, akkor a nagy és szép USAanka, hogy Boratot idézzem, melyik oldalon állna. Ukrajna nam NATO tag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!