Ukrajna védelmi segítséget kért Magyarországtól is

2022. február 25. 09:14

„Együtt tárgyalóasztalhoz kell ülnünk. Háborúellenes koalícióra van szükség” – írta Twitter-oldalán az ukrán elnök. Itt vannak a további fejlemények az orosz-ukrán háborúról!

2022. február 25. 09:14
null

Pénteken tovább folytatódtak a harcok Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalosan is védelmi segítséget kért a Bukaresti Kilencektől, melynek Magyarország mellett Bulgária, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország a tagja.

Az ukrán elnök a Twitter-oldalán közölte, hatásos nemzetközi segítségre van szükségük, ezt megtárgyalta Andrzej Duda lengyel elnökkel is. Mint fogalmazott, szankciókat, nyomást kell helyezni a támadó félre, azaz Oroszországra.

Együtt tárgyalóasztalhoz kell ülnünk. Háborúellenes koalícióra van szükség

– írta. A Bukaresti Kilencek éppen ma találkoznak Varsóban, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök is.

Tízezer gépfegyvert osztottak ki Kijevben

Az ukrán belügyminisztérium mintegy tízezer gépkarabélyt osztott ki a Területi Védelmi Erők (SzTO) kijevi önkéntes zászlóaljainak – közölte Fjodor Veniszlavszkij, a Nép szolgája frakció helyettese.

Kijevben csak az elmúlt néhány órában mintegy 10 ezer gépfegyvert adtak ki az önkénteseknek

– mondta a képviselő. A TASZSZ szerint Veniszlavszkij elárulta, hogy a fegyveresek jelenleg Kijev utcáin járőröznek.

Rögzítik az ukrán hrivnya árfolyamát

Kirill Sevcsenko, az ukrán jegybank vezetője videóüzenetben jelentette ki, hogy felfüggesztik Ukrajna devizapiacának munkáját, a devizaértékesítés kivételével. 

A devizákat a 2022. február 24-i árfolyamon rögzítették. A jegybank vezetője azt is elmondta, hogy megtiltották a valutákban való készpénzkibocsátást, valamint 100 ezer hrivnyára korlátozzák a napi készpénzfelvételt – írja a Világgazdaság.

Mintegy százezren menekülnek Ukrajnában a harcok elől

Mintegy százezren menekülnek Ukrajnában a harctevékenységek következtében – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Shabia Mantoo, a főbiztosság szóvivője szerint az államhatárokon belül tartózkodó menekülteken felül már ezrek hagyták el Ukrajna területét.

Még nem tudunk pontos számokat mondani, de világos, hogy jelentős (menekült) mozgások vannak az országon belül és a határokon átívelően is – ismertette Mantoo. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa nem sokkal korábban átfogó védelmi intézkedéseket követelt a háborús felektől a civil lakosság és Ukrajna polgári infrastruktúrája számára. 

Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik