Orbán Viktor: Magyarország minden szankciót támogat Oroszországgal szemben

2022. február 26. 15:29

A határátkelőnél bejelentette a miniszterelnök, hogy bárki érkezik Magyarországra, arra a magyar törvények vonatkoznak, tehát az ukrán rendeletek értelmében dezertőrnek számító 18 és 60 év közötti férfiakat is befogadja hazánk.

2022. február 26. 15:29
null

Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek, Magyarországon barátok várják őket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor határszemlét tartott szombaton a magyar-ukrán határon Beregsurányban.

A kormányfő a rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyelőre a frontvonalak Magyarországtól távol húzódnak, ám fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények. „Tehát, ahogy közeledik Magyarországhoz az összecsapások vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek lennie a katonáknak, a polgármestereknek” – mondta. Úgy vélekedett, hogy a következő héten lesz inkább szükség erősebb lélekjelenlétre, mert nem akarunk belekeveredni ebbe a fegyveres konfliktusba – fogalmazott a miniszterelnök. 

Dezinformáció

Orbán Viktor kérdésre válaszolva rémhírnek és dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését. „Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (...). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk.

– fűzte hozzá.

Segítőkészség

A miniszterelnök a határon kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy a segítőkészség átlendíti a helyi önkormányzatokat és a hatóságokat a nehezén. Ahhoz képest mennyire komoly és háborús a helyzet, minden szervezetten és nyugalomban zajlik. Közlése szerint Magyarország beenged mindenkit, olyanokat is, akiknek nincs útiokmányuk és megfelelő szűrés után a harmadik országból érkezőket szintén.

„Egyszóval a munka flottul megy, ami azonban nem szabad, hogy könnyelművé, vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen a neheze még hátra van. Ne felejtsük el, hogy itt a határ másik oldalán egy háború zajlik” – fogalmazott. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a legjobbakat mondhatja a magyarokról. A polgármesterek beszámolója alapján ugyanis a térségben élő emberek befogadóak, segítőkészek.

– fűzte hozzá.

Magyarország támogatja a szankciókat

Újságírói kérdésekre válaszolva felidézte, hogy az elmúlt tíz napban több európai vezető, rajta kívül a német kancellár és a francia elnök is tett békekezdeményezéseket Vlagyimir Putyin orosz elnöknél. „Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges a háború elkerülése érdekében, ám az unió minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult” – fogalmazott.

Szerinte most arra kell összpontosítani az erőinket, hogy vissza tudjunk térni a háborúból a békébe. Továbbá,

ami az uniós szankciós listán szerepel, azt Magyarország végrehajtja

– mondta.

Mindenkit befogad Magyarország

Végül arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Magyarország befogadja-e a katonai szolgálat elől menekülő ukrán férfiakat is, azt hangsúlyozta, hogy aki Magyarország területére lép, a magyar joghatóság alá kerül, ezért mindenkinek segíteni fogunk. A szabály az, hogy minden menekültet segíteni kell – mondta a beregsurányi határállomásnál tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. február 26. 18:34
"Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk." Ravaszul fogalmaz a Patás! "..minden szankciót, amiben egyetértés van..."!!!! Ha valamit ő megvétóz, abban nincs egyetértés, tehát azt nem támogatja!!!!
Zsolakomarom
2022. február 26. 18:18
Alig birja mar lekovetni a fonok koponyegforgatasat a kozmedia Pedig a virushiszti alatt mar megedzodtek Reszemrol, foleg utobbi miatt, en nyugdijaznam ezt a dagadt faszt. Csak meg nem tudom Lazar Jani legyen-e (o most nem is lehet), vagy akkor johet a Mitanyank. Orban alkalmatlan raadasul unjuk, kibasszuk.
Sany Xepi
2022. február 26. 17:19
Ezeknek a nyilatkozatoknak, sajnos lesz következménye számunkra, bár ne legyen igazam.
nempolitizálok
2022. február 26. 17:18
Őriási szerencsénk van MOST IS Orbánékkal. Nagyon profi. Belemegy amibe tényleg nagyon muszáj, de nagyon szépen lavírozik. Putyinékkal nagy baromság úgy összeveszni ahogy a csehek, szlovákok, a beavatkozást pedig egyértelműen kerülni kell. A Kárpátaljai magyarok és onnan menekülő ukránok kezelése is nagyon profi beleértve, a Fidesz irodák átalakítását adománygyűjtő pontokká. Szijjártó profizmusát az értelmesebb ballibsik is szerintem elismerik. Most képzeljük el Makimajmot, Gyurcsányt, Gyurcsánynét. Az MTV kiválóan segíti ezt a munkát, szerintem a tájékoztatás színvonalában (kb. fele-fele arányban nézem élőben és a youtube videókat, ezek is frissek) magasan verik a külföldi csatornákat. Van is látogató rendesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!