Megérkeztek az első amerikai katonák Lengyelországba

2022. február 05. 18:51

Az orosz-ukrán feszültségek miatt érkeztek az országba.

2022. február 05. 18:51
null

Megérkeztek a délkelet-lengyelországi Rzeszów repülőterére az amerikai katonai kontingens bővítésének előkészítésével megbízott első katonák – közölte szombaton a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) a katonai szóvivőre hivatkozva.

Washington szerdán jelentette be, hogy az orosz-ukrán feszültség miatt átmeneti jelleggel újabb katonákat küld az Észak-Karolina állambeli Fort Bragg támaszpontról Lengyelországba. A varsói nemzetvédelmi tárca közleménye szerint 1700 fős kontingensről van szó. Szombat délelőtt egy kisebb katonai személyszállító repülővel az előkészítő csoport néhány tagja, valamint a telepítendő kontingens parancsnokainak egy része is megérkezett a rzeszówi repülőtérre – közölte az újságírókkal az illetékes katonai szóvivő, Przemyslaw Lipczynski. Egy újabb csoport feltehetőleg vasárnap száll le – tette hozzá.

Még jönnek katonák

A varsói nemzetvédelmi tárca már péntek este tett közzé fényképeket az első, Rzeszówban landolt amerikai repülőgépekről. A TVP Info szerint eddig összesen nyolc, a katonai misszió logisztikai előkészítésével megbízott csoport tagjait szállító gép érkezett meg. Bejelentések szerint Washington összesen mintegy 2000 katonát küld Lengyelországba és Németországba, ezenkívül a Németországban állomásozó, úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül 1000 katonát vezényel át Romániába.

A lengyel sajtó szerint jelenleg mintegy 4500 amerikai katona van Lengyelországban, általában az ország nyugati részében elhelyezett bázisokon. Amerikai katonák ezenkívül az északkelet-lengyelországi Elblagba és Orzyszba telepített többnemzetiségű NATO-alakulatokban is szolgálnak. Orzyszban mintegy 800 fős amerikai kontingens állomásozik, Elblagban pedig a NATO keleti szárnyára telepített nemzetközi zászlóaljak tevékenységét felügyelő északkeleti hadtestparancsnokságon dolgoznak amerikai tisztek.

***

 (MTI)

Nyitókép: EyePress News / AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. február 07. 00:16
Abból van a feszültség, hogy 77 évvel a világháború vége után az Amerikai Egyesült Államok még mindig megszállva tart európai országokat.
formaegy
2022. február 06. 21:04
Gratulálok! A világ legaljasabb gyilkos terrorista bandáját hoztátok Európába!!!!!!!!!!! Mire fel is? Támogattok egy büdös hazug büdös gyilkos banda (USA) háború előkészítését! Elmentek ti is a büdös francba!!!!!!!!!!! Hazug dögkeselyűk vagytok ti is, akik a gyilkos nyugati büdös nácikat támogatjátok!!!!!!!!!! O.o. eszébe sincs megtámadni Ukrajnát - benneteket meg főleg nem! Beleálltatok egy büdös hazugságba! Szégyelljétek magatokat! Nem volt elég a második világháború? Gratulálok! Ti is háborút támogató büdös nácik vagytok!!!!!!!!!!!! Süljön ki a szemetek a büdös gyilkos terrorista amerikaiakkal együtt!
CsakOlvas
2022. február 06. 13:54
Mindenféleképpen a lengyelek a eszkalációs pont.
Ati Papa
2022. február 06. 10:10
Egyre aggasztóbb, hogy az amerikaiak egyre több országba telepítenek katonákat fegyvereket körülöttünk. Nem gondoltam volna, hogy a Lengyelek így beleássák magukat az Ukrán " helyzetbe ". Arra már nem is merek gondolni, hogy a helyzet eldurvul és úgy kezdődik a balhé, hogy az Oroszok visszaütnek. Remélem mi nem keveredünk bele és nem kell akaratunk ellenére " testvért szabagyítani ".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!