Miért nem lesz nagy háború Kelet-Ukrajnában?

2022. február 23. 13:00

Amit Kelet-Ukrajnában látunk, nem újdonság, hanem egy jól bejáratott orosz stratégia új elemekkel. Ennek alapján véres háború nem feltétlenül jön, zavaros viszonyok viszont annál inkább.

2022. február 23. 13:00
null
Greczula Levente László

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő esti bejelentését, illetve a moszkvai parlament keddi döntését követően az egész világ lélegzetvisszafojtva figyeli, mikor tör majd ki a véres, fegyveres konfliktus Ukrajna legkeletibb területein. Valóban, az elmúlt években soha nem volt annyira feszült a helyzet, mint ezekben a napokban, hiszen semmi sem garantálja, hogy a hivatalosan békefenntartó céllal a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság területére küldendő orosz csapatok csakugyan nem haladnak majd tovább nyugati irányba. Tényleg küszöbön a háború a Donyec-medencében?

A „csendes” háború Ukrajnában

A 2014 óta tartó orosz–ukrán konfliktus hagyományos, katonai szempontból az elmúlt évek során viszonylag csendesen zajlott. Természetesen történtek harci cselekmények, de közel sem olyan volumenben, mint amekkorát egy hagyományos „háborútól” várnánk. Ennek két oka van.

Az egyik ok az, hogy – bár a nyugat-európai politika és média a kifejezést az elmúlt években igencsak elkoptatta –

a kelet-ukrajnai konfliktus nem hagyományos háború.

Volt és van ugyan a konfliktusnak egy hagyományos dimenziója, de talán mégsem ez játszotta és játssza a legfontosabb szerepet, hanem az a hadviselési módszer, amit a vonatkozó irodalomban vérmérséklettől függően korlátlan hadviselésnek, hibrid hadviselésnek, esetleg nemlineáris hadviselésnek neveznek. Ez egy viszonylag nehezen definiálható kifejezés, hiszen – különösen a 2014-es ukrajnai eseményeket követően – a téma ismerői és a politika csípőből mindenre azt mondta, hogy hibrid hadviselés, ami egy kicsit is eltért például a második világháború nagy légicsatáiról alkotott elképzeléseinktől, mindenesetre valami olyasmire utal, hogy a hadviselő fél a konvencionális és nemkonvencionális hadviselés eszközeit egy időben, koordináltan alkalmazza. Ezt nem az oroszok találták ki, és nem is ők alkalmazták először: ilyesmi volt például az, amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyszerre hajtott végre Európában terrortámadásokat, töltött fel lefejezős videókat az internetre és viselt többé-kevésbé hagyományos háborút a Közel-Keleten.

A másik ok, hogy

az egészen mostanáig fennálló helyzet a lehetőségekhez mérten viszonylag kedvező volt mind Oroszország, mind Ukrajna számára.

Ukrajna elveszítette ugyan a Krím-félszigetet és a donyecki és luganszki oblasztok egy részét, de ez viszonylag jó ajánlatnak tűnik ahhoz képest, amit Oroszország 2014-ben tehetett volna a mélyen megosztott, káoszba zavarodó országgal. Moszkva eközben elorozhatta Ukrajna legjelentősebb hadikikötőjét és hitelesen kialakíthatta a fegyveres konfliktus elméleti lehetőségét a Donyec-medencében, ráadásul aránylag alacsony költségek mellett. Oroszország szempontjából e helyzet megszilárdulása kétségkívül nagyon kényelmes lett volna, s egy pusztító háború perspektívájánál Kijev számára is lényegesen kedvezőbb lett volna.

„Mondd, hogy mindig ugyanazt a régi nótát fújom”

Az e héten lezajlott események, azaz a két szakadár népköztársaság elismerése és az orosz „békefenntartó” missziók kelet-ukrajnai bevonulásának előkészítése ugyan a helyzet elmérgesedésével fenyegetnek, de az elmúlt évtizedek történelme alapján sokkal inkább a konfliktus megdermedésének irányába mutatnak.

A posztszovjet határmegállapítási gyakorlatok néha egészen furcsa anomáliákhoz vezetnek – a képen egy karmester vezényel a Dnyeszter-menti Köztársaság fennállásának 20. évfordulójára szervezett ünnepségen, Tiraszpolban. Fotó: VADIM DENISOV / AFP
A posztszovjet határmegállapítási gyakorlatok néha egészen furcsa anomáliákhoz vezetnek – a képen egy karmester vezényel a Dnyeszter-menti Köztársaság fennállásának 20. évfordulójára szervezett ünnepségen, Tiraszpolban. Fotó: VADIM DENISOV / AFP
A Szovjetunió felbomlását követően a létrejött utódállamok az uti possidetis – „ahogy birtokoltátok” – jogelv alapján az egykori szovjet tagköztársaságok belső határait örökölték meg. Ezeket a határokat viszont nem mindig az egyes etnikai tömbök elhelyezkedésének megfelelően jelölték ki, hanem gyakran a Szovjetunió vezetésének aktuális, belső hatalmi harcainak mentén. Így lett a nagyon is kevert népességű Krím-félsziget ukrán, az eredetileg örmény többségű Hegyi-Karabah pedig azerbajdzsáni.

Az igazságtalan határmegállapítások az 1990-es évek elejétől – sőt, Hegyi-Karabah esetében már jóval korábban – rendszeres villongásokat okoztak az utódállamok között, vagy éppen azokon belül. Sokan emlékezhetnek a 2008-as grúziai háborúra, a csecsen háborúkra, mint ahogy a tévés magazinműsorok gyakori sztárvendége, a Dnyeszter-menti Köztársaság (Transznyisztria, „Európa utolsó szovjet állama, ahol megállt az idő” stb.) létrejöttére.

E napjainkig tartó konfliktusok kialakulása és rendeződése általánosságban nagyon hasonló volt ahhoz, ami most Kelet-Ukrajnában történik.

Az e konfliktusok mentén létrejött szakadár államok – Dnyeszter-menti Köztársaság, Dél-Oszétia, Abházia stb. – születését gyakran erőszakos epizódok kísértek, s a felek között többnyire éppen orosz közvetítéssel született fegyverszüneti megállapodás. Fontos, hogy ezek nem békeszerződések, viszont gyakran tartalmazzák azt a kitételt, hogy Oroszország békefenntartó katonái révén részt vállal a status quo megőrzésében, többnyire arra hivatkozva, hogy a szóban forgó területeken élő orosz lakosság védelme csak így szavatolható. Ezek a törékeny, leginkább a szakadároknak és Oroszországnak kedvező helyzetek aztán általában így is maradnak, legfeljebb alkalmanként képzelhetők el kisebb-nagyobb villongások. Az ilyen konfliktusokat ezért befagyott, esetleg elhúzódó konfliktusoknak nevezik a nemzetközi kapcsolatokban.

A hősiesség ideje nem most van

Az eddigi eseményekből kiindulva valószínűnek tűnik, hogy a Donyec-medencében is valami hasonlóra kell számítani. Oroszország hétfőn elismerte a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot – ettől a két entitás egyébiránt sem jobban, sem kevésbé nem lett „állam” –, hamarosan pedig megtörténik az orosz „békefenntartó” csapatok bevonulása is. Ezek a mozgások eddig a korábbi, befagyott konfliktusok nyitótáncaira emlékeztetnek: valahogy úgy, ahogy a 3-as metróra beszerzett új, orosz metrókocsik is nagyon hasonlítanak a régiekre, csak a tartalmuk eltérő. Ha minden úgy zajlik, ahogy az eddigi minták sejtetik, akkor a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság hosszú életű, de Oroszországtól teljes mértékben függő „államok” lesznek,

az orosz „békefenntartók” bevonulását követően kialakuló helyzet pedig többé-kevésbé megdermed majd.

Az, hogy lesz-e újra erőszakos háború Kelet-Ukrajnában, végső soron talán nem is annyira Moszkván, mint inkább Kijeven múlik majd. Oroszország számára a helyzet nagyon is kedvező, hiszen Donyeckkel, Luganszkkal és a Krím-félszigettel a zsebében folyamatosan sakkban tarthatja Ukrajnát, ráadásul ennek a költségei is viszonylag alacsonyak. Ha Kijev hősiesen szeretne játszani, megkaphatja a véres konfliktust. Ám annak tükrében, hogy a Nyugat már nyolc éve pumpálja a pénzt az ukrán haderőbe, s Ukrajna ennek ellenére – micsoda arcvesztés! – még hazánknak is kénytelen volt összeállítani egy „bevásárlólistát”, hogy milyen eszközök jönnének jól az oroszok elleni háborúban, talán nem túlzás azt állítani, hogy Kijevnek talán máskorra kellene hagynia a hősködést.

A nyitóképen: orosz katona felvonja a nemzeti lobogót valahol Oroszországban. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
corbendallas
2022. március 13. 21:12
MELLÉMENT GRECI! :D
az ember
2022. március 06. 22:05
Jól melléfogott ez a cikk. Mint ahogy az elmúlt 10 nap szinte mindegyik cikke 3 nap alatt elavult.
Baksay-Róka Béla
2022. március 02. 20:12
Ez a Mandiner-es szemleíró seggfej (Greczula) 1 NAPPAL A HÁBORÚ KIROBBANÁSA ELŐTT hozta nyilvánosságra "jóslatát"!... Ha nem volna rémületesen döbbenetes a BŐDÜLETES tévedése, körberöhögném... Greczula úr! Mostantól, még a családtagjainak se kívánjon jó egészséget, nehogy baljós végzetük legyen!...
reflex2
2022. február 23. 23:29
Gyanús, hogy ez egy kirakat és valami egész más jellegű dolgot takar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!