Evakuálják az amerikai nagykövetséget Kijevben

2022. február 12. 18:23

Megkezdődött Joe Biden és Vlagyimir Putyin tárgyalása Ukrajnáról.

2022. február 12. 18:23
null

Szombat délután megkezdődött a telefonbeszélgetés Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök között az ukrán helyzetről. A CNN újságírója a Twitteren jelentette, hogy a két vezető közép-európai idő szerint délután öt óra után kezdett bele a telefonos tárgyalásba.

 

 

Macron előzetesen figyelmeztette Putyint

Emmanuel Macron francia államfő szombaton figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az őszinte párbeszéd összeegyeztethetetlen a katonai eszkalációval az ukrán határon – számolt be a párizsi elnöki hivatal a két vezető több mint másfél órás telefonbeszélgetéséről.

A megbeszélésen mindketten jelezték: szeretnék folytatni a párbeszédet a minszki egyezmények végrehajtásának lehetőségeiről, a Donyec-medencéről, valamint az európai biztonság és stabilitás feltételeiről. Macron szövetségesei aggodalmait is továbbította Putyin felé.

Moszkva: amerikai tengeralattjáró hatolt be az orosz területi vizekre

Behatolt egy amerikai atomtengeralattjáró Oroszország területi vizeire a Távol-Keleten, a Kuril-szigetek térségében – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. Az amerikai haditengerészet Virginia osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárója magyar idő szerint szombat délelőtt sértette meg Oroszország területi vizeit.

A csendes-óceáni orosz flotta Saposnyikov marsall nevű hajója felszólította, hogy emelkedjen a felszínre, de megtagadta az utasítást. Ezt követően az orosz romboló távozásra kényszerítette az amerikai tengeralattjárót, amely teljes sebességgel elhagyta az orosz területi vizeket.

Evakuálják a kijevi nagykövetséget

Az egyre fokozódó feszültség miatt Ukrajna és Oroszország között az Egyesült Államok úgy döntött, hogy evakuálja a kijevi nagykövetség diplomatáit. Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője az AP hírügynökségnek elmondta, hogy csak nagyon kevés diplomata marad az ukrán fővárosban kapcsolattartás céljából.

(MTI, AP)

Fotó: STRINGER / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2022. február 13. 07:30
Haza kell menekíteni őket, mert ahogyan az egyik komment utalt rá korábban, az is lehet, hogy az ukránok elégelik meg ezt a mocskos bagázst és lámpavasra húzza őket az ukrán vezetőkkel egyetemben.
fonak
2022. február 13. 02:26
Állítólag megkezdték az iratok égetését a kijevi amerikai nagykövetségen. Ukrajna pedig lezárta a határt az orosz állampolgárok előtt.
feketeöves nirvana
2022. február 12. 22:58
Amúgy nem bírom felfogni, hogy ezek ilyen könnyedén fogalomnak a hisztériakeltéssel. Azt hiszik hogy a háború az valami pc játék ahol több életed van és újrakezdheted? Miért gondolják hogy konkrétan támadni fognak az oroszok? Putyin mm egmondta, ha a Donbászi embereket támadás éri, akkor a rakétákkal oda fognak az oroszok célozni, ahonnan a parancsot kiadták. Ez nem csak Kijevre értette szerintem. Amúgy a krímet egy puskalövés nélkül fogla ok ta el. Az ukrán katonák úgy átálltak mint a szél.
feketeöves nirvana
2022. február 12. 22:53
Azt olvastam ma, hogy az oroszok is visszahívják a sajátjaikat. Arra alapozva, hogy ha a a többiek ezt csinálják, akkor biztosan tudnak valamit. Amit még az oroszok ne. Pl a támadás idejét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!