Szakértő: a „jobb verzió” az, hogy csak a Dnyeperig foglalják el Ukrajnát

2022. február 24. 16:36

Reméli, hogy ha nem így lesz, akkor beérik esetleg a nagyobb városokkal, például Kijevvel.

2022. február 24. 16:36
null

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a „jobb verzió” az, hogy Oroszország csak a Dnyeperig foglalja el Ukrajnát, vagy esetleg beéri a nagyobb városok – köztük Kijev – elfoglalásával. Kaiser Ferenc szerint Moszkva kész tények elé akarja állítani a világot és Ukrajnát.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Kijev „veszélyesen közel” van a fehérorosz határhoz, ahonnan mintegy 40 ezer orosz katona indul támadásra. Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov körül is heves harcok zajlanak.

– közölte.

Kaiser Ferenc azt mondta: a NATO-nak nem áll módjában katonai támogatást nyújtani, mivel Ukrajna nem tagja a szövetségnek. Nem is lehet cél, hiszen akkor négy, atomfegyverrel rendelkező ország keveredne konfliktusba: Oroszország, és a NATO részéről az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország – figyelmeztetett az NKE docense.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

(MTI)

Nyitókép: Alexander NEMENOV / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2022. február 25. 11:01
Így h. egész pályás letámadást választotta Putyin amire senki nem számított az a legvalószínűbb h. bábállamot akar maga mellett tudni. De jelenleg minden csak találgatás. -----
karaulu
2022. február 24. 18:49
Eddig is azt mondtam, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy legyen egy pufferállam Oroszország és Magyarország között. Ez most már egészen nyilvánvaló. Nem érdekünk, hogy az orosz birodalommal újra határosak legyünk. Az oroszok nem szakítottak hódító múltjukkal, az rendszertől függetlenül mindig is jellemezte őket. (Ezt valószínűleg azzal lehet magyarázni, hogy nincs olyan természetes védvonal, pl. hegylánc, ami megvédte volna a határaikat, ezért terjeszkedtek. Az evés pedig meghozta az étvágyat.) Egyesek emlegetik, hogy Kárpátalja visszatérhet. Ennek nem látom esélyét. Rajtunk kívül ki támogatná ezt?
Andreas
2022. február 24. 17:30
Elég gyenge a docens úr.Egyáltalán mi a fasznak kell találgatózni?
Burg_kastL71-C
2022. február 24. 17:26
Az oroszoknak most már visszatér az " Észak- Erdély " -ük, nincs mese, ... ( nekik még a lélekszámuk megvan hozzá. ) ... meg még ami stratégiailag nagyon fontos, mondjuk délen is egy széles sávban, hogy a Krímnek meglegyen a vízellátása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!