Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Putyin három követelést intézett Ukrajna felé

2022. február 23. 07:49

Határidőt egyelőre nem szabott az orosz elnök.

2022. február 23. 07:49
null

Három követelést intézett a nemzetközi közösségnek Vlagyimir Putyin orosz elnök azért cserébe, hogy az Ukrajna körül kialakult feszültség csökkentésre kerüljön – számol be a Portfolio az AP hírügynökség alapján. Hozzátették: az orosz elnök röviddel azután beszélt, hogy felhatalmazást kapott az orosz parlamenttől külföldi katonai akció lefolytatására.

Vlagyimir Putyin elnök a következő követeléseket intézte a nemzetközi közösséghez azért cserébe, hogy csökkenjen a feszültség Ukrajna körül:

1. a Krím elismerése, mint Oroszország része,

2. Ukrajna NATO-csatlakozási szándékának elvetése,

3. az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok felfüggesztése.

A lap hozzátette: az orosz elnök nem adott határidőt a követelések teljesítésére és nem beszélt arról sem, mi lesz, ha (ismét) elutasító választ kap Ukrajna és a nemzetközi közösség részéről.

A Krím elismerését a nemzetközi közösség rendre megtagadta, az ukrán NATO-csatlakozási szándék pedig az ország alkotmányának része,

úgyhogy aligha fogják egyik napról a másikra elvetni.

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 297 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
loci__
2022. február 24. 11:32
A mostani háború magját még a 80-as évek előtt elvetették kezdve azzal, hogy Hruscsov, és Jelcin jelentős területeket adott át Ukrajna részére ajándékba,köztük Krímet is, amire Ukrajna méltatlanná vált az idők során. Gorbacsovot meg a nyugat és a NATO jól átbaszta, mert Gorbacsov kellett ahhoz, hogy oroszok hozzájáruljanak a berlini fal leomlásához és hogy az orosz katonasággal kivonuljanak közép és kelet Európából, a NATO azon ígéretének fejében hogy az akkori NDK határain belül nem terjeszkedik tovább a NATO. Gorbacsov naivitása az volt, hogy ezt gentlement agrementet nem foglalta nyílt és nyilvános nemzeközi szerződésbe. Ennek hiányában a NATO szó szegő lett és ma ott tartunk, hogy a NATO keleti határai már lett; litván; lengyel; szlovák; magyar; román; bolgár, török keleti határainál vannak. Mind ezen előzmények után, Putyin a szevasztopoli tengeri hadi bázis megtartása érdekében, aminek használati szerződésének felmondását kezdeményező ukránok jól elbasztak. A Krím félszigeten a többségű orosz, tatár polgárok és orosz álkatonai fedezettel népszavazást követően elszakadtak Ukrajnától. Az elszakadás egyik és legnagyobb motorja az volt, hogy ukrajnában csak ukrán nyelven lehetett beszélni és erről törvényt hoztak az ukránok és ezt minden ukrajna terültén élő állampolgárra ráakarták erőszakolni, köztük a magyarokra is. A donbaszi terület nagy népesség számú orosz ajkú lakosság ennek hatására kialakította a saját szakadár köztársaságát, amit az ukránok majd 8 éve rendszeresen támadnak katonai csapás mérésekkel A 8 éves ukrán fegyveres terror az orosz ajkú lakosság ellen most érte el Putyinnál azt a szintet, amikor neki is ami sok az sok lett.
Kamov
2022. február 23. 21:42
Olyan állam hogy ukrajna , olyan nincsen.
Csubaka
2022. február 23. 18:12
Az ukrán elnök szerint senki ne gondolja, hogy Ukrajna tartósan a két nagyhatalom ütköző zónája lesz.... Ez egy hatalmas politikai vakság! Tökéletesen mindegy, hogy egy a két nagyhatalom közötti ország minek gondolja, minek hiszi magát, kik a szövetségesei a geopolitikai helyzeténél fogva ha tetszik ha nem ütköző zóna volt, lesz és marad. Sőt! Ha NATO tagként kerül ebbe a helyzetbe, még inkább azzá válik, csak akkor a "Nagy testvér" védőpajzsaként. Néhány éve egy katonai szakértő éppen azt elemezte, hogy ha Oroszország egy több nukleáris robbanó fejet hordozó rakétát lő ki mondjuk Angliára, vagy Franciaországra és a NATO elhárító rendszer a leggyorsabban reagálva megsemmisíti azt, az esemény valahol Ukrajna és Magyarország határának vonalában lenne. Képzeljétek el, ha egy ilyen rakéta 10 atomtöltetű hordozó feje egy időben és egy helyen robban fel. (mert lelőtték!!). Európának vége. Amit a detonáció nem rombol le azt néhány hónap alatt sterilizálja a rádióaktívitás. Még Trump idejében John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó fenyegette az oroszokat, aztán Geraszimov Putyin vezérkari főnöke hűtötte le azzal, hogy ma egyetlen ország van a világon , amely 20 perc alatt nukleáris szemétdombot tud csinálni az amerikai álomból! Zelenszkijnek (és az EU-nak) ebből az alapból kellene kiindulni mielőtt cselekszik, mert nekem úgy tűnik, hogy a NATO-t mesebeli sérthetetlen védőernyőnek tekintik. Az pedig, hogy a NATO csatlakozás szándéka az Ukrajna alkotmányának része, egy alkotmány módosítással simán módosítható. Sem az EU sem a NATO nem tiltakozna. Ha mégis, akkor pedig nyilvánvaló a szándékuk Ukrajnára vonatkozóan.
nempolitizálok
2022. február 23. 16:32
Van egy negyedik is. Kárpátalja NEKÜNK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!