Nem kell már se maszk, se oltási igazolvány Dániában

2022. február 01. 19:46

Dánia lényegében felold minden korlátozást.

2022. február 01. 19:46
null

Eltörlik egyebek mellett a maszkviselési kötelezettséget, és az oltási igazolványokat sem fogják ellenőrizni. A nagyrendezvényeket zavartalanul megtarthatják, és az éjszakai szórakozóhelyek is újranyithatnak.

Ugyanakkor a be nem oltottakra vonatkozó bizonyos szabályok továbbra is hatályban maradnak.

A kormány a törvényhozás járványügyi bizottságának javaslatát követve visszavonta a Covid-19 társadalmi szempontból kritikus betegségként történő besorolását február elsejével.

Dánia és a feloldások története

Dánia tavaly szeptemberben egyszer már feloldotta teljes körűen a korlátozásokat. A fertőzöttek száma azonban ezt követően megugrott, ami miatt fokozatosan ismét el kellett rendelni a járványügyi intézkedéseket. A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi időben tíz- és húszezer között mozgott az új fertőzöttek napi száma.

A hatóságok szerint az esetek csaknem száz százalékáért már a koronavírus korábbinál gyorsabban terjedő omikron variánsa felelős.

A fertőzöttek magas száma ugyanakkor nem járt kórházak túltelítettségével.

Dániában a járvány kitörése óta több mint 1,7 millióan fertőződtek meg koronavírussal, és 3755-en hunytak el a kórban.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Philip Davali

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2022. február 01. 22:16
Itthon is abba kellene hagyni a pandémiát! Ezért félek az USE-től. Ha már az elvileg szuverén államokból álló EU vezetőit is meg lehet venni, hogy gigászi nyereséggel állami erőszakkal rendszeresen belepriccoltassanak minden polgárukba egy haszontalan de legalább veszélyes löttyöt, akkor ez egy birodalomban még egyszerűbben megtörténik majd.
malori
2022. február 01. 20:56
Végül is minek is kellett a korlátozás? Hogy még tovább húzzák vele a járványt? Ami a harmadik, negyedik, ötödik meg huszonötödik vakcinaadag után sem múlik? De cserébe egy élethosszig tartó fasza kis immunbetegséget össze lehet vele szedni, ami károsabb a koronavírusnál, és akkor vág csak igazán földhöz. Mert azt senki be ne magyarázza, hogy az antitestszint folyamatos magas szinten tartása nem okozhat problémát. Vagy hogy az jelentené a védettséget. Ezt csak politikusok állítják, nem orvosok, akik nincsenek poltikai befolyásolás alatt. Csak azt tudják mérni, de az nem jelent semmit. A védettséget nem lehet mérni. Az egy összetettebb immunfolyamat. Az nem azt jelenti, hogy a szervezetnek folyamatos készültségben kell lennie. Különben egyetlen gyermekkorban kapott vakcina sem működne egy életen át. Azért működik, mert ha a szervezet egyszer találkozik a kórokozóval, azt egy életre megjegyzi. A következő találkozáskor pedig azonosítja a már ismert információ alapján és másfél órán belül megkezdi az ellenanyag gyártását. Így a vírus nem tud elszaporodni. Ha mindig minden vírussal szemben, amivel életében az ember találkozott, folyamatosan fenn kellene tartania egy antitestszintet, az elég megterhelő lenne a szervezetre. Ezért nem is így működik. A rendszeres oltást a vírus mutálódásával magyarázzák, hogy annak burka, tüskefehérjéje változik, így a rá illeszkedő, azt blokkoló antitest is más. De ez egy hülyeség. Az bináris. Vagy működik vagy nem. Oltásfrissítésre legfeljebb abban az esetben lehetne szükség, ha a tüskefehérje oly mértékben megváltozna, hogy a korábbi antitest egyáltán nem illeszkedne rá többé. De nem ettől teszik függővé, és ilyen eddig nem is történt. Semmi nem támasztja azt alá, hogy az első két oltás ne jelentene védettséget. Ez már inkább csak egy biznisznek tűnik. Csak sajnos az sincs kellőképpen alátámasztva, hogy a rendszeres ismétlődő oltások nem okozhatnak-e problémát. Hisz egyébként is csak vészhelyzeti, kísérleti stádiumban lévő vakcinákról van szó. Már kettő is lutri volt belőle. Azt meg végképp nem tudja senki, hogy a hosszútávú, rendszeres alkalmazása mivel járhat. Úgyhogy ha kettő nem elég belőle, akkor semennyi se. Az már csak a szövödményes kockázatokat növeli. Akkor vége csak akkor lesz, ha mindenki minnél gyorsabban átesik rajta. Ahhoz pedig a korlátozások feloldása kell. Különben csak a végtelenségig mutálódik és sose lesz vége. Az időhúzás csak a vírusnak dolgozik. A korlátozások is eddig csak neki dolgoztak. De meg nem oldották a problémát.
lutra
2022. február 01. 20:42
Dánia 3 dózis 61 %, 2 dózis 81 %. Ott kevesebb az oltásellenes kőkorszaki szaki...
hátakkor
2022. február 01. 20:34
Dánia volt az első, ami a deltánál leghamarabb nyitott, aztán gyorsan be is szopta az omikront. 2 hónap és megint zárt. Csiki-csuki. Ha győzi a betegellátás, legjobb minél elébb túlesni az újabb és újabb vírusokon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!