Antall József: Naiv, aki azt hiszi, Oroszország lemondott Közép-Európáról

2022. február 26. 22:02

Így beszélt három évtizede az első szabadon választott miniszterelnök az orosz birodalmi gondolat továbbéléséről.

2022. február 26. 22:02
null

Naiv ember,

Mi kívánjuk azt, hogy Ukrajna is független és szabad ország legyen. Mi kívánjuk azt, hogy sikerüljön Oroszországból egy demokratikus, parlamentáris országot csinálni... és nem sorolom fel a többi országot.

De ha valaki azt hiszi, hogy az orosz tábornokok, akik a légi deszant hadosztályokat nagyon fontosnak tartják, hogy azok modernek maradjanak, és jellemzői maradjanak a hadseregnek, és akik visszavonják Oroszországban tudatosan már több év óta a nukleáris haditechnikát – és ennek örülnek a nyugatiak is, mert nem szóródik szét a nukleáris erő bizonytalanabb kezekbe –, nem ok nélkül támogatták Gorbacsovot akkor is, amikor már világos volt, hogy meggyengült az atomrendszerük.

De aki nem gondolja azt, hogy egy ország – a cári Oroszország –, amelyik mindig európai nagyhatalom volt, s amelyiknek a céljaiban mindig ott volt Königsberg, ott volt a 18. században, ott volt Hindenburg idején, és a végén Kalinyingrád lett, és aki nem gondol arra, hogy a Dardanellákra és a Földközi-tengerre való kijutás mit jelent.

És akik nem tudták, nem olvasták, hogy Afganisztán már mikor cél volt  (...), akkor világos kell, hogy legyen, hogy

amelyik hordozta ugyanazokat a célokat. Gromiko, ha volt szabadideje, mindig Sazanov cári orosz külügyminiszter iratait olvasta a külügyminisztérium levéltárában. A nagy célok megvoltak. Reméljük, hogy most demokratikus célokkal párosul, és sikerül a reform. De az orosz gondolkodásban az ideiglenes feladás, az benne van.

És amikor Lenin hatalomra került, '17-ben, minek vetett véget?

Kérem, a cári Oroszország Szerbiát szövetségesnek tekintette, támogatta a cseh újjászületést. A pánszlávizmusról leveleznek a múlt század nagyjai, az egész kelet-közép-európai térség, úgy, ahogy volt, a programban volt – amit később Varsói Paktumnak vagy KGST-nek neveztek.

Van egy könyvem Kornis Gyula könyvtárából, amelyben az áll: mit nyertünk Leninnel? Kornis mellé írja: huszonöt évet. Mert, ha a cári Oroszország fennmarad, és az Antant abban a formában győz az I. világháborúban, akkor is a cári orosz uralom a Duna-medencében megszületett volna. Éppen ezért egy történeti távlatban – és ezt elmondtam már ennél kritikusabb helyeken is a NATO-tól a Közös Piacig – igenis ebben a térségben úgy kell gondolkodni, hogy támogatni gazdaságilag és politikailag ezeket a területeket, és az amerikai jelenlétre szükség van – ezt Moszkvában '90 júniusában mondtam el a Varsói Szerződés utolsó ülésén –, szükség van a NATO-ra, minden regionális szervezetre, és a biztonságunkra,

De tudni kell azt, hogy ma a legkisebb hadseregünk nekünk van. És tudni kell azt, hogy mi csak a biztonságpolitikára és a külpolitikára építhetünk. Nem hobbim a külpolitika – vagyis de, igen, az –, de nem azért csinálom, hanem azért, mert az a külpolitika, amit a kormányunk képvisel, és amire olyan nagy súlyt helyezünk, az jelenti ennek az országnak a biztonságát.

És ez nem luxus, és nem elhanyagolása a belpolitikának, a gazdaság- és szociálpolitikának, mert ezzel a kül- és biztonságpolitikával lehetünk stabil oázis, ezzel jön ide a tőke, ettől születik meg a munkaalkalom, emiatt marad meg a magyar függetlenség.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. március 01. 19:11
A NATO támadja a szomszédunkat, magyar testvéreink maradnak a fenekükön. Az oroszok támadják a szomszédunkat, magyar testvéreink jönnek hozzánk (de csak nők és gyermekek). A férfiak most sem jönnek. Nekünk melyik tetszik, és melyik kedvezőbb?
orygabor
2022. február 27. 12:07
Abban igaza volt, hogy távol kell tartani az oroszokat, de azt nem mondta, hogy sarokba is kell szorítani őket. Nem lehetetlen dolgokat kívántak. Csak az ütközőzóna függetlenségét.
mucsay
2022. február 27. 12:01
kapd be mandi.
Lajoss
2022. február 27. 11:26
Orbán Viktor figyelmébe!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!