Kibékülhet Németország „szelíd szörnye” Magyarországgal?

2022. február 15. 12:01

Akarja-e Európa – és maguk a németek – Németország vezető szerepét? És mit lehet várni a baloldali német kormánytól, különösen mifelénk? A Magyar-Német Intézet beszélgetésén jártunk!

2022. február 15. 12:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Az MCC Magyar-Német Intézete az Európai Együttműködését a Konrad-Adenauer-Stiftunggal közösen rendezett beszélgetést A német külpolitika kihívásai címmel, ahol Ulrich Schlie, a Bonni Egyetem Biztonságpolitikai és Stratégiai kutatásért felelős tanszékének professzora és korábbi MCC-s vendégoktató beszélgetett Bauer Bence intézetigazgatóval.

Schlie szerint Németország nem szereti a gyors változásokat, és ez jellemző a német külpolitikára is. Németországnak új szerepe van, egyre több a felelőssége, és az ország próbál felnőni ehhez. A kérdés mindig ez: van-e német vezetés? Sokan persze félnek a német vezetéstől Kelet-Európában, ők „szelíd szörnynek” tartják Németországot. A németeknek nem feltétlenül erőssége az önkritika,

de ilyen értelemben legalább kiszámíthatók: sokszor úgy érzik, a kevésbé felkészültek számára kell elhozni a törvényt.

Schlie jóslata, hogy túl sokat nem szabad várni az új német külpolitikától, a korábbi irányokat fogják folytatni, például a multilaterális megoldások terén.

Eközben a világ „egy régi rend végét” látja, a technológiai változások, a klímaváltozás olyan gondolatokra kényszerítenek, melyeket korábban nem képzeltünk volna el. Ha Németország nem vonja le elég gyorsan a következtetéseket, még több konfliktus és nagyhatalmi átrendeződés várható. Az Egyesült Államoknak van geopolitikai víziója, de a NATO-nak újra kell definiálnia magát, főleg a mostani orosz-ukrán szembenállás kapcsán.

Bauer kérdésére, miszerint a kancellárok befolyásolják-e a külpolitikát Németországban, Schlie közölte, hogy már Adenauer is igazán rányomta a bélyegét a német külpolitikára,

Merkel pedig még jobban belevonta magát a külpolitikába. Ez várható Scholztól is. 

A német külügy előtt álló kihívások egy sor krízist tartogatnak, itt főleg az orosz-ukrán helyzetre kell gondolni, de ez nem meglepő, a külpolitikában mindig reagálni kell a felmerülő kihívásokra. A liberálisok lényegében feladták a külügy és a védelmi politika témáit, ezeket most főleg a szocialisták dominálják, utalva a kancellár külügyben játszott, fent megállapított szerepére.

Bauer kérdésére, miszerint mit jelent a koalíció által ígért „feminista külpolitika, Schlie szerint a mostani kormány új külpolitikát fog bevezetni. A külpolitika ma már nem ugyanaz, mint ami évtizedekkel ezelőtt volt, ma már el kell fogadnunk, hogy ma már olyan területek is a külpolitikához tartoznak, melyek korábban nem – így a klíma vagy az ENSZ néhány alapító elve. Erős igény van a felelősségek újrarendezésére a kormányokon belül. 

A francia-német kapcsolatokra vonatkozó kérdésre Schlie kifejtette, hogy néha a francia és a német stratégiai elképzelések eltérnek, de a kapcsolat sikere 1989 előtt az volt, hogy a német oldal elfogadta kisebb szerepét. A felek között egyensúlyra van szükség, és a kapcsolat Franciaországgal nem volt mindig egyszerű, de Németország sem volt mindig ideális partner. Németországnak is kell valami hoznia az asztalhoz, de a partnerség nem eszköz, hanem cél. A kapcsolat talán most új lendületet nyer, és talán még aktívabb, elkötelezettebb is lehet. 

A közönség kérdéseire reagálva – miszerint másképp bánhat-e az új német kormány Magyarországgal? – Schlie úgy válaszolt: „Orbán Viktort tisztelik, mint Közép-Európa egyik vezetőjét, nagy politikai befolyással, mely akár még nőhet is újraválasztása esetén. A német-magyar kapcsolatoknak ezt figyelembe kell venniük.

Fotó: Unsplash

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paul
2022. február 15. 23:03
„Az a jellemző, sajátosan karakterisztikus viselkedési minta, amit a nemzetek demonstráltak történelmük évszázadai folyamán, az iránymutatóként szolgál a jővőbeli cselekedeteikhez is.”
nakatomi
2022. február 15. 16:16
"mit jelent a koalíció által ígért feminista külpolitika?" Erre eddig nem is figyeltem fel. Ezek valóban feminista külpolitikát akarnak folytatni? Persze nincs mit csodálkozni, ennyi ronda feminista nő még nem szerepelt egy kormányban sem. Kivéve persze Svédországot. https://hir.ma/kulfold/szines-hirek/sved-kormany-tagjai-hidzsabot-es-csadort-viseltek-az-irani-vizit-soran/713658
Sany Xepi
2022. február 15. 15:39
Biden szintű kancellár, német hanyatlás. Nincs ebben semmi csoda, csak azon szerepléseit kell nézni, amióta kancellár. Szinte tanácstalan mindenben.
VeJoLa
2022. február 15. 15:31
A ződglobsi német lámpa anglo-amerikai csicska, pedig a (latino)-európai orientációval, MINDEN európai ország szuverén szövetségévé bővítve, az EU-t is esélyük lehetne felhelyezni a világ politikai térképére, !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!