Kitoloncolják Djokovicsot, nem indulhat az Australian Openen

2022. január 06. 07:22

A teniszezőt a Park Hotelbe szállították, ahol az illegális bevándorlókat szokták fogva tartani. 

2022. január 06. 07:22
null

Az ausztrál kormány törölte Novak Djokovics vízumát és kitoloncolja a teniszezőt az országból, így a világelső nem vehet részt a 2022-es Australian Openen – számolt be a BBC cikkére hivatkozva az Index.

Mint ismert, a kilencszeres AO-győztes címvédő a hét elején bejelentette, hogy bár nincs beoltva koronavírus ellen, mégis elindul Ausztráliába, ugyanis egyeztetett a szervezőkkel, akik külön engedélyt biztosítottak számára. A szigetországba azonban tilos a belépés oltatlanok számára. Djokovics helyi idő szerint szerda este fél 12-kor landolt a melbourne-i Tullamarine repülőtéren, ahol aztán a határőrök megtagadták tőle a belépést,

őrizetbe vették, majd egy különszobába vitték, hogy kihallgassák.

Djokovics eddig magánéletének védelmére hivatkozott akkor, amikor arról kérdezték, miért nincs beoltva, az ausztrál hatóságok azonban nem érték be ezzel a magyarázattal.

Először Victoria állam (ahol Melbourne található) jelezte, hogy megfelelő indoklás hiányában nem valószínű, hogy beengedik a 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes klasszist, majd Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is kijelentette, hogy ha Djokovics nem árul el konkrétumokat, akkor már foglalhatja is magának a hazafelé szóló repjegyet.

Az ausztrál lakosok is Djokovics ellen

A hosszas kihallgatás alatt Djokovics nem állt kötélnek, miközben már az Ausztrál Teniszszövetség is bekapcsolódott a vitába, amely szintén a világelső beengedése ellen kampányolt, akárcsak az ausztrál lakosok. A szigetországban egyébként a 16 éven felüliek 90%-a már legalább két oltást felvett.

Az ausztrál kormány végül helyi idő szerint csütörtök reggel úgy döntött, hogy törli Djokovics vízumát és kitoloncolja a világelsőt az országból. 

A kormány az alábbi közleményt tette közzé:

„Az ausztrál határőrség (Australian Border Force, ABF) továbbra is garantálja, hogy csak olyan személyek léphetnek be az ország területére, akik megfelelnek a törvény által előírt követelményeknek. Az ABF megerősíti, hogy Mr. Djokovics nem tudott olyan bizonyítékokat bemutatni, amik alapján megfelel ezeknek az előírásoknak, ezért a vízuma törlésre került. Azokat a nem ausztrál állampolgárokat, akiknek nincs érvényes vízumuk, vagy törlik azt, először őrizetbe veszik, majd kitoloncolják.”

A hírt Scott Morrison is megerősítette, aki hozzátette, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, főleg akkor, amikor Ausztrália határait kell megvédeni. Az ilyen szigorú intézkedéseknek köszönhetik, hogy a világon náluk az egyik legalacsonyabb a halálozási arány, és továbbra is ébernek kell maradniuk.

Djokovicsék fellebbeznek

Djokovics és menedzsmentje fellebbezés útján próbálja elkerülni a hazaküldést, a sztár ügyvédjei a melbourne-i szövetségi bíróságon már be is nyújtották a szükséges papírokat. A teniszezőt a Park Hotelbe szállították, ahol az illegális bevándorlókat szokták fogva tartani. 

Szerbiában is nemzeti ügyet csinálnak a kérdésből, a miniszterelnök teljes támogatásáról biztosította a Djokovicsot telefonon, míg a teniszező édesapja utcai tüntetéseket fontolgat.

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gazember
2022. január 06. 17:06
Még mindig nem vagyok biztos benne, hogy az oltottakat miért tekintik immunisnak, vagy miért hiszik, hogy nem hordozhatják a vírust. A teniszező nem jelentett volna halálos veszélyt másokra, csak a saját életét kockáztatta volna, ha elkapja egy sokszorosan beoltott sportolótársától. Az egész szarakodás arra volt jó hogy példát statuáljanak azok számára, akik még nem oltatták be magukat. Egy megfélemlítési akció.
dave
2022. január 06. 12:02
Babos Timi okosabb volt. Ezért nem ment oda.
hamusamu
2022. január 06. 11:36
Sajnálom Djokovicot, mert úgy néz ki, a szervezők becsapták azzal, hogy felmentést adtak neki olyan okból, amit az ország nem fogad el. Nem tudni, mi volt az indok, állítólag az, hogy már átesett. Ami igaz, csakhogy még 2020-ban. Ebből már nem jöhet ki jól. Még úgy járna a legjobban, ha magától hazamenne, mert ha mégis beengedik, ő lesz az 1. számú közellenség, úgy meg nem lehet teniszezni.
zara
2022. január 06. 11:13
most kiderül hány teniszezőnek van gerince és hányan megvehetők pénzzel... teljesen lényegtelen h be van oltva vagy sem... amióta be van oltva mindenki ausztr. egekben az új esetek száma... January 6 72,508 new cases https://www.worldometers.info/coronavirus/country/australia/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!