Kazahsztánban tovább folyik a Nazarbajev-klán eltávolítása

2022. január 15. 17:31

Menesztették Nurszultan Nazarbajev volt kazahsztáni elnök két vejét két energetikai cég éléről – jelentették be a helyi hatóságok szombaton.

2022. január 15. 17:31
null

Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat éléről távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz (az egykori KazTransGaz) gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel. Az 58 éves Saripbajev Nazarbajev idősebb lányának, Darigának a férje, a 40 éves Doszanov pedig a húgáé, Alijáé. A volt elnöknek van egy harmadik lánya is, Dinara, akinek a férje Kazahsztán egyik leggazdagabb embere.    

A két energiacég elnökének menesztése a Kazahsztánt január eleje óta megrengető véres zavargások közepette történt, amelyekben többtucatnyian haltak meg.    

A jelenlegi elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev 2019-ben lépett „tanítómestere”, Nazarbajev helyére, aki három évtizeden át irányította a legnagyobb közép-ázsiai országot. A január elején kitört válság azonban repedéseket okozott a vezető eliten belül. Tokajev kedden példátlan módon támadt Nazarbajevnek, akit azzal vádolt, hogy támogatta a „gazdagok kasztjának” létrejöttét.    

Előzőleg a Nazarbajevhez közel álló Karim Maszimovot, a hírszerző szolgálatok vezetőjét mentették fel és vádolták meg hazaárulással.   

 A zavargások január 2-án kezdődtek a folyékony gáz (LPG) hatósági árának eltörlésével és ezt követő megemelkedésével. Tokajev akkor több vállalatot, közöttük a QazaqGazt okolta a válság előidézésével. Nazarbajevet erős személyi kultusz övezte és a hatalomból való távozása után is befolyásos politikus maradt. A zavargások óta azonban nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy külföldre távozott, amit a szóvivője cáfolt.

(MTI)

Fotó: Greg Baker / POOL / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beela1789
2022. január 15. 22:15
Menesztették Nurszultan Nazarbajev volt kazahsztáni elnök két vejét két energetikai cég éléről – jelentették be a helyi hatóságok szombaton. Ilyen Magyarországon nem fordulhat elő. :-)
Nemaztmondták Feri!
2022. január 15. 19:25
Most kell tanulni, hogyan lesz orbánbasi sleppje is menesztve.
llnnhegyi
2022. január 15. 18:54
Ördöngösség.
Imike1975
2022. január 15. 18:30
Régivágású komcsi leszámolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!