ENSZ emberi jogi szakértők szerint a tálibok száműzik a nőket a közéletből

2022. január 17. 17:07

Aggasztónak tartjuk a nők társadalmi, gazdasági és politikai szférákból történő kizárására irányuló módszeres, országos erőfeszítéseket – közölte a testület.

2022. január 17. 17:07
null

A radikális iszlamista tálibok vezetői széles körű és módszeres hátrányos megkülönböztetést vezettek be a nők ellen Afganisztánban, száműzve őket a közéletből – ismertette az ENSZ harminchat fős emberi jogi szakértői csoportja hétfőn közzétett jelentésében. „Aggasztónak tartjuk a nők társadalmi, gazdasági és politikai szférákból történő kizárására irányuló módszeres, országos erőfeszítéseket” – közölte a testület, amely szerint ezek a bajok fokozottan érvényesülnek az etnikai, nyelvi, illetve vallási kisebbségekhez tartozók, vagyis a tádzsikok, hazarák és hinduk esetében.    

Az iszlamisták tavaly augusztusi hatalomátvételük nyomán számos intézkedéssel korlátozták a nők és lányok társadalmi életét.

Számos nő nem térhetett vissza az állásába

A taxisofőrök utasítást kaptak, hogy ne vegyenek fel olyan női utasokat, akiken nincs hidzsáb, azaz a muszlim nők által hagyományosan viselt fejkendő. A nők mindemellett félnek kimenni az utcákra férfirokon kísérete nélkül.    

„Ezek az intézkedések káros hatással voltak arra, hogy a nők munkába járhassanak, biztosíthassák megélhetésüket, így egyben szegénységbe is taszították őket” – állapították meg az ENSZ szakemberei. Hozzátették, hogy különösen azok a háztartások kerültek bajba, amelyeket egyedülálló nők vezetnek. Mindezt  tovább súlyosbítja az országot sújtó humanitárius válság – fogalmaz a jelentés.    

Mindemellett a szakértők rendkívül aggasztónak nevezték azt is, hogy a tálibok megtagadják a nőktől az alapvető jogaikat, a többi között a középfokú és felsőfokú oktatás lehetőségét.    

Ezzel összefüggésben a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a nők helyzetének javítását szolgáló intézményeket, így a nőügyi minisztériumot, a Független Emberi Jogi Bizottságot és a női menedékhelyeket bezáratták.    

Az utóbbi öt hónapban Afganisztánban több tüntetés is volt, amelynek résztvevői a nők szabadságjogainak helyreállítását követelték. A tálib hatóságok válaszul rendszeresen bántalmazták, fenyegették, illetve őrizetbe vették a megmozdulásokon részt vett nőket.

(MTI)

Fotó: Hector RETAMAL / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pepita
2022. január 17. 20:09
Szabó Timcsi vár Kabul és a tálibok !
Nehidd El
2022. január 17. 18:42
Maradt egy kiskapu: ha férfinak vallják magukat, akkor maradhatnak. Ha esetleg mégsem, az EU majd toppant egyet.
apika2
2022. január 17. 18:38
Esetleg az ENSZ arról is beszélni fog, hogy az amik könnyed mozdulattal odadobták a nőket a szélsőségeseknek, és különösen azok fognak rosszul járni közülük, akik tanulni mertek az elmúlt években? Mert ezzel lefejezték az értelmiséget is. Szóval mennyibe is került a világnak ez a kis afgán kaland? (Az oroszokét is beleértve) ...és a hozadék? Egy virágzó, szép országból a két nagyhatalom ezermilliárdokból, egy komplett terroristabázis épített... Egymás ellen.:-) És ezek osztják nekünk az észt, hogyan kell gondolkodnunk a világról.
Box Hill
2022. január 17. 18:36
A kommunisták meg a hozzáértő embereket száműzték a közéletből. Az nem zavarta az ENSz-et. A főszáműzők pont a Biztonsági Tanácsban ücsörögtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!