Blinken: Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat

2022. január 23. 19:44

Amennyiben az orosz haderő egyetlen további tagja belép Ukrajnába.

2022. január 23. 19:44
null

Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat mind az Egyesült Államok, mind pedig európai szövetségesei részéről, amennyiben az orosz haderő egyetlen további tagja belép Ukrajnába – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Antony Blinken külügyminiszter.

Putyin térfelén a labda

Ha az orosz haderő egyetlen további tagja agresszív módon behatol Ukrajnába, ahogy mondtam, az gyors, súlyos és egységes választ fog kiváltani részünkről és Európától is” – fogalmazott Blinken. A külügyminiszter kijelentette, hogy a jelenlegi patthelyzet megoldása Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik, és hangsúlyozta, hogy szerinte a diplomáciai út „előnyösebb”.  „Ebben a pillanatban a választás Vlagyimir Putyiné. Egyértelműen előnyösebb megoldásnak tartom a diplomáciát, a párbeszédet, annak eldöntését, hogy sikerül-e a kollektív biztonságot úgy építeni, hogy mindenki számára jó legyen” – fogalmazott a tárcavezető.    

Blinken visszautasította azt az elképzelést, hogy jelenleg gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, mondván, hogy ezzel aláásnák a Nyugat azon képességét, hogy elrettentse az Ukrajna elleni esetleges orosz agressziót. „Ami a szankciókat illeti, ezeknek az a céljuk, hogy elrettentsék az orosz agressziót. Így ha most beélesítjük őket, akkor elveszítik elrettentő hatásukat” – mondta a külügyminiszter.    

Nincs megkötve az amerikaiak keze – szerintük

A nyugati államok attól tartanak, hogy Moszkva újabb támadást tervez Ukrajna ellen, miután 2014-ben katonákat küldött a dél-ukrajnai Krímbe a félsziget bekebelezése érdekében. Oroszország tagadja, hogy ez lenne a szándéka, de közölte: kész katonai lépést végrehajtani, ha nem tesznek eleget a biztonsági követeléseinek.   

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország számára „katasztrofális” következményekkel járna, ha offenzívát indítana Ukrajna ellen. Antony Blinken pénteken Genfben tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a kialakult feszültségről. Mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.    

Az amerikai külügyminiszter vasárnap a CBS amerikai televíziónak is nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok kezei meg vannak-e kötve Ukrajnával kapcsolatban, mivel orosz támogatásra van szüksége az iráni nukleáris program visszaszorításáról szóló tárgyalásokon, Blinken úgy válaszolt: „A legkevésbé sem”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP pool/Alex Brandon

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2022. január 24. 22:41
Hogy is mondta az a bamba texasi fasz, amit a szájába adtak? "Megelőző csapás"...
marica61
2022. január 24. 17:11
AMIG AZ USA ÉS A SEGNYALO NYUGATI ORSZÁGOKNAK SZOCLIBERÁLIS VEZETÉSE LESZ ADDIG NEM LESZ BÉKE A FÖLDÖN
Gyzoltan
2022. január 24. 11:20
A lengyel hatánál történtek már nem voltak elegendők az USA belső feszültségei rendezéséhez, így Bídenék erősebb droghoz nyúltak... Szerencse játékosként kockáztattak, már megint, bízva Putyin józanságában.., -és ha szakad a cérna? Nos, akkor világháború? -s ha nem, ott állnak egy kiheverhetetlen presztízsvesztességgel? -és akkor még Kínával nem is számoltunk... Nyilván a maga számára legelőnyösebb lépést húzza meg, a legkevesebb, hogy Tajvant azonnal a keblére öleli...
Brandon the great Negro
2022. január 24. 07:55
Saját faxoddal verd a csalánt kicsi Blinken, hagyd békén Európát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!