A héten szavaznak Ausztriában a kötelező oltásról

2022. január 17. 14:06

Az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány, a tervezet értelmében februártól minden tizennyolc év felettinek kötelező lesz beoltatnia magát Ausztriában.

2022. január 17. 14:06
null

A kormányzati elképzeléseket Karl Nehammer kancellár, Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető ismertette az osztrák kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Az előterjesztés értelmében március közepéig – a kezdeti, úgynevezett alkalmazkodási fázisban – még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket. A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek.

Ahogy terveztük, el fogjuk fogadni az oltási kötelezettséget”

– jelentette ki Nehammer hangsúlyozva, hogy nagyon kényes témáról van szó. Kiemelte, hogy a közjóról van szó, mert – mint fogalmazott – az emberek nem egymástól elszigetelten élő egyének, hanem egy társadalom tagjai.

Három lépés

Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például közúti ellenőrzésekkel és szabályszegés esetén a megfelelő pénzbírságok kiszabásával. Az osztrák kormány ezt követően határidő megjelölésével felszólítja a kivételek hatálya alá nem tartozó, nem beoltott embereket a mulasztás pótlására. Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, életbe léptetik a harmadik szakaszt. Ekkor, a kormányrendelet alapján, a parlament jóváhagyásával megadott határidőtől kezdődően automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat.

Az oltás nemcsak minket, de embertársainkat is védi”

– jelentette ki Mückstein.

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.

(MTI)

Nyitókép: Sven Hoppe / DPA / AFP

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2022. január 17. 21:22
Hitler és Mengele milyen büszke lenne most. Csak kíváncsi vagyok, hogy aki nem oltat és megbüntetik, de nem tud fizetni azt börtönbe küldik vagy kivégzik?
Dénia
2022. január 17. 18:15
Hogy-hogy csak a tizennyolc év felettieknek? Talán a gyerekekre káros? Mert hogy őket is oltják tömegesen. Vagy rájuk nem is veszélyes a vírus? Akkor meg miért oltják őket tömegesen? ....
Robur
2022. január 17. 17:07
Hajajj...
VeJoLa
2022. január 17. 16:58
Sajnálom, hogy sokan nem értik meg a nyugaton tüntetőket. Nálunk nem voltak eszement, önkényes korlátozások, és nálunk nem fenyegettek ausztrÁL állapotok se, mint most Ausztriában. Egy hatástalan oltás ráerőszakolását az egész lakosságra oltottak se tűrik szó nélkül. Nagyon jót mulattam Kickl tömör nyelvi tréfába foglalt aktuális politikai célján: "den Kandesbunzler vernehaemmern vagyis kb. "kikalapálni a hatalomból az ormányfőttet". Már a németek is visszakoznak a kényszeroltástól, de Nehammer Ausztriában még mindig napirenden tartja, - bár a büntetésekkel márciusig már ő is várna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!