A litván kormányfő szerint elapadt a migránsáradat a fehérorosz határon

2022. január 14. 21:19

A litván kormány a múlt héten döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg a most pénteken lejáró, tavaly november 10-én kihirdetett rendkívüli állapotot.

2022. január 14. 21:19
null

Elapadt a Fehéroroszország felől érkező migránsáradat Litvánia határán - közölte pénteken Ingrida Simonyte, a balti állam miniszterelnöke Vilniusban.

– idézte Simonytét a BNS balti hírügynökség. A kormányfő hozzátette, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje már nem tudja fenntartani az illegális bevándorlók folyamatos áramlását.    

A litván kormány a múlt héten döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg a most pénteken lejáró, tavaly november 10-én kihirdetett rendkívüli állapotot a határa mentén.    

Simonyte ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet újbóli kiéleződésével ismét visszaállíthatják a határ menti régiókban a rendkívüli állapotot. Mint mondta, jelenleg 1500-2000 migráns tartózkodik Fehéroroszország területén, aki a jövőben megpróbálkozhat a határ illegális átlépésével.    

Hibrid hadviselést folytatott a fehérorosz rezsim 

Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Fehéroroszország irányából, ahol migránsok ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére. Vilnius a határvédelem megerősítésével és határkerítés felhúzásával reagált a migránsválságra.

A litván határőrök több mint 8100 határsértőt tartóztattak fel.    

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg azokat a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

(MTI)

Fotó: STEFANIE LOOS / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2022. január 15. 16:45
Akkor most már a jó litván szabadságszeretőknek lehet ismét Brüsszel ülepét fényesíteni, és a magyar déli határról tudomást sem venni, sőt: kiállni Brüsszel mellett, amikor a magyarokat alázza...
Gèbi
2022. január 15. 12:11
Le kell menni Röszke Ásotthalom térségébe, ott kell keresni ezeket. A kormány nem tesz hatékony intézkedéseket a szutyok ellen ezért mára már súlyos a helyzet a déli határszakaszon.
Sany Xepi
2022. január 15. 05:55
Most ez panaszkodik, vagy örül?
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. január 15. 04:56
Érdekes, ha a földközi tengeren át érkeznek akkor az aranynál értékesebb szegény menekültek ha meg fehéroroszország felől akkor meg hibrid hadviselés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!