Médiapluralizmusra hivatkozik a Rzeczpospolita kiadójában részesedést vásárló, Soroshoz köthető cég

2021. december 01. 14:48

Kommentátorok szerint ezzel a lépéssel erősödik az ellenzékkel szimpatizáló médiumok csoportja.

2021. december 01. 14:48
null

A lengyelországi médiapluralizmushoz akar hozzájárulni az egyik legolvasottabb lengyel napilap kiadójában negyven százalékos részesedést vásárló, Soros György amerikai milliárdoshoz köthető cég – olvasható a Rzeczpospolita honlapján kedd este közzétett cikkben. A Rzeczpospolitát kiadó lengyel cég, a Gremi Media tulajdonosa, valamint a hollandiai Pluralis cég között múlt pénteken kötött előzetes megállapodásról szombaton számolt be a wirtualnemedia.pl lengyel szakportál. A Pluralis részvényesei közé tartozik a Soros György által támogatott Media Development Investment Fund (2,02 százalékos részesedéssel), valamint a Soros Economic Development Fund is (17,41 százalékos részesedéssel). A Gremi Media tulajdonosa több hónapja keresett befektetőt, az érdeklődők között említette a sajtó a

lengyel állami társaságokat is

– idézi fel az rp.pl.

„A Pluralisszal kötött megállapodás eltávolítja annak a kockázatát, hogy a politikusok hatást gyakorolhatnának a Gremi Media által kiadott lapokra” – olvasható a cikkben. Idézik a Pluralis főnökét, Thomas Leysent is, aki „az európai demokrácia számára alapfontosságúnak” nevezi, hogy az adott ország állampolgárai több információs forráshoz férhessenek hozzá. A DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap honlapján a bejelentett ügylet kapcsán felidézték: Soros György a politikai aktivitásai révén ismert, és támogatja például a nők abortuszjogát is. Idézték az Ordo Iuris konzervatív lengyel jogászintézet jelentését is, mely szerint Soros Nyílt Társadalom Alapítványai az Európa Tanács (ET) legnagyobb magántámogatói közé tartozik. Az ET, valamint az Európai Unió intézményei is, az utóbbi években jogállamisági kifogásokat emeltek Varsóval szemben, a sajtószabadság kapcsán is. 

A Rzeczpospolita sokáig jelentős, konzervatív irányultságú napilapnak számított. A jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform kormánya idején, 2011-ben a lapot a Gremi Media vette át, máig vitatott körülmények között. A Rzeczpospolitát érintő újabb, múlt heti ügylet az utóbbi években a harmadik, amely

Soros részvételével történik a lengyel médiapiacon.

A milliárdos által támogatott MDIF 2016-ban befektetett a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap kiadójába, az Agora cégbe, amelynek a harmadik legnagyobb részvényese lett. 2019-ben pedig az MDIF az Agora, valamint egy cseh cég révén a Radio Zet nevű lengyel kereskedelmi rádiócsatornát is megvette. A Radio Zet és a Gazeta Wyborcza a Jog és Igazságosság kormányát bíráló médiumok közé tartozik. Kommentátorok szerint Soros részesedése a Rzeczpospolitában is megerősödést jelent az ellenzéknek kedvező lengyelországi médiumok csoportja számára. A Gazeta Wyborcza és a Rzeczpospolita a legolvasottabb, nem bulvár jellegű lengyelországi két napilap.

Mellettük kormánybírálónak számítanak a legnépszerűbb lengyelországi hírportálok is, valamint kettő a három legnézettebb hírtelevízió közül: a Polsat News, valamint a TVN24.

(MTI)

(Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2021. december 01. 20:49
Így már 'független' a média :)
zakar zoltán béla
2021. december 01. 17:00
A kiskápó-CBS/ 1944/1998. érzéketlen szkatlan
Búvár Kund
2021. december 01. 16:11
Délben hallgattam az MTVA lengyelországi, lengyel tudósítóját a lengyel média piacról. Kb ugyanaz a felállás, mint nálunk. A legolvasottabb napilapok, legnézettebb tévék, legolvasottabb netes portálok mind ellenzéki kötödésűek. A csaj a neveiket is felsorolta, de tőlem ne várjátok. Kb 2/3 - 1/3 arányban van az ellenzék- kormánybarát média.
balbako_
2021. december 01. 15:46
Mindig ezt mondja. Pluralizmus. Mindaddig, míg az ő médiája túlsúlyban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!