Manfred Weber: Elbuktak az egoista nacionalisták

2021. december 14. 16:24

Manfred Weber szerint sok közép-európai országban jól teljesítenek a néppárti tagpártok a jogállamiságért folytatott harcban és a korrupció elleni küzdelemben.

2021. december 14. 16:24
null

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az Euronews arról kérdezte a néppárti Manfred Webert, tart-e egy új, nagy jobboldali frakció megalakulásától, amely az Európai Néppárt vetélytársa lenne Brüsszelben.

– mondta a sajtótájékoztatón. Manfred Weber arra utalt, hogy december elején megállapodás nélkül ért végét Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczyński, Marine Le Pen és Matteo Salvini politikai pártjainak tanácskozása Varsóban. A tíz pártvezető egy közös nyilatkozatban tett ígéretet az együttműködésre és a tárgyalások folytatására, a frakcióalapításig azonban nem jutottak el.

Manfred Weber úgy véli: nagy a vita arról, hogyan válaszoljanak az Oroszország jelentette kihívásra

„Az én benyomásom az volt, hogy a nacionalisták számára problémát jelent az, hogy európai szellemiségben megegyezzenek valamiben. Ez a valóság. Csak a saját egoizmusuk van a fejükben” – magyarázta Manfred Weber „Ezért jelenleg úgy értékelem, nem lesz könnyű elérni azt, hogy valami újat hozzanak létre” – tette hozzá. 

Weber szerint ki kell várni, mi történik majd, és „nem az Európai Néppárt dolga az, hogy állást foglaljon az ügyben”. Manfred Weber szerint sok közép-európai országban jól teljesítenek a néppárti tagpártok a jogállamiságért folytatott harcban és a korrupció elleni küzdelemben. Példaként Lengyelországot, Csehországot és Litvániát említette.

Manfred Weber hosszú éveken át Orbán Viktor szövetségesének számított

A viszonyuk a magyarországi jogállamisági vita miatt romlott meg amikor Weber 2018-ben támogatta a hetes cikkely szerinti szankciós eljárás megindítását Magyarország ellen. A Fidesz tagságát is Weber közreműködésével, 2019 márciusában függesztették fel, két évvel később a Fidesz elhagyta az EPP-t. 2019 tavaszán, pár héttel az EP-választások előtt. a magyar kormány megvonta a támogatását Webertől a bizottsági elnöki posztért folyó kampányban.

Az Euronews szerint leginkább a Fidesz számára lenne sürgető az, hogy létrejöjjön egy új frakció, mivel a párt 12 képviselője most a függetlenek között ül, így csak korlátozottan vehetnek részt az európai parlament munkájában. 

Fotó: DPA via AFP / Armin Weigel

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rácz Gabriella
2021. december 15. 06:24
Sajnos a Néppártot szavazati eredményei alapján gyengítette Weber. Németországi választás eredménye is ezt igazolja. Felébredhetnének csipkerózsika álmukból a németek....
kulszek
2021. december 15. 02:21
Akkor tudsz másokon segíteni ha te magad erős és kiegyensúlyozott vagy! Ez nem önzés, ez tapasztalati tény!
Gazsi Bácsi Lótetű
2021. december 15. 01:41
Mondja ezt az önfeladó nihilista.
kitiltott
2021. december 15. 00:03
Itt is látszik mennyire bevagytok szarva Te buzi pedofil állat..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!