Vízágyúval lőtték a tüntetőket Brüsszelben

2021. december 05. 23:05

Nyolcezren tiltakoztak a kötelező oltás ellen.

2021. december 05. 23:05
null

A rendőrség vízágyút is bevetett Brüsszelben a járványügyi intézkedések ellen tüntetők közé keveredett rendbontók oszlatására - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga hetilap vasárnap. A beszámoló szerint mintegy nyolcezren gyűltek össze vasárnap délután a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett friss belga szabályozások, valamint a kilátásba helyezett kötelező beoltás ellen tiltakozva a belga főváros északi pályaudvara mellett, hogy onnan az Európai Unió intézményeinek is otthont adó városrészébe vonuljanak.  A menet elején a kötelező oltás ellen tiltakozó ápolók és tűzoltók vonultak – írták. 

A tüntetők egy csoportja kukákból és egyéb utcán található tárgyból barikádokat épített, petárdákat gyújtott, tűzijátékot lőtt ki és éles szóváltásba keveredett a rendőrökkel, aki később

könnygázt és vízágyút is bevetettek a távozásra felszólító utasítást megtagadókkal szemben.

A rendőrség drónokat és egy helikoptert is alkalmazott a helyszín biztosítására és a rendbontók azonosítására. Előállításról nem érkeztek egyelőre jelentések.  A vasárnapihoz hasonló rendbontás november 21-én fordult elő Brüsszelben, szintén a belga kormány járványügyi intézkedései elleni tüntetés alkalmával. Az akkor mintegy 35 ezer fős megmozdulást követően 44 embert állítottak elő. 

Tüntetés a kötelező oltás és az új járványügyi intézkedések ellen Brüsszelben (Kép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Tüntetés a kötelező oltás és az új járványügyi intézkedések ellen Brüsszelben (Kép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Belgium új járványügyi intézkedéseket vezet be

Belgium legutóbb pénteken szigorított a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó szabályokon a fertőzések növekedő száma, és az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt. Az intézkedések között szerepelt, hogy a maszk beltéri viselésére vonatkozó kötelezettséget 6 éves kortól a gyermekekre is kiterjesztették, az óvodákban és az általános iskolákban a karácsonyi szünet egy héttel korábban, már december 18-án megkezdik, valamint a 400 főnél több vendéget számláló beltéri rendezvényeket el kell halasztani. 

A belga közegészségügyi intézet legfrissebb jelentése szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi átlagos száma a hét folyamán 17 823 volt Belgiumban. Négy százalékkal több, mint a megelőző héten. Kórházban 3604 beteget ápolnak koronavírussal, közükük 803 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Mindkét adat emelkedett a héten. Átlagosan naponta 47-en halnak meg Belgiumban a vírus okozta szövődményekben, ami 27 százalékkal haladja meg az előző hétnapos periódus adatait. A járvány kezdete óta 27 167-en haltak meg a szövődményekben és 1 millió 827 ezer 467-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgiumban.

(MTI)

Borítókép: PAUL-HENRY VERLOOY/AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. december 07. 16:51
belétek verjük a progresszív demokráciát, még ha beledögletek is... ezt az áldozatot, hajlandóak vagyunk meghozni...
fogas paduc
2021. december 06. 08:41
A fasiszták.
tölgy
2021. december 06. 08:02
Érdekesnek találom, hogy amig a "fejlettnyugat nagggyon demokráciáiban a tüntetőket megkínálják könnygázzal, vízágyúval, addig az orbáni diktatúrában a tüntetők szabadon, minden bántódás nélkül mondhatják el véleményüket. Még jó, hogy lovasroham, kardlapozás, szemkilövetés nem volt. Most értettem meg, miért segíti a brüsszelita "elit" a böszmét, miért őt akarja újra a hatalomban tudni. Példát mutatott DEMOKRÁCIÁBÓL!
teljesenertelmetlen
2021. december 06. 08:02
Jogállamiság? Demokrácia? Kapjátokbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik