Elfogadták a sokat támadott új lengyel médiaszabályozást

2021. december 17. 21:11

Véglegesen elfogadta pénteken a lengyel szejm a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást, amelyet szeptember elején az ellenzéki többségű szenátus elutasított.

2021. december 17. 21:11
null

Az új szabályozást elutasító szenátusi határozat ellen a 460 fős szejmben 229 képviselő szavazott, míg 212 honatya az ellenzéki álláspontot támogatta, 11-en tartózkodtak. Az így megszavazott, a következő lépésben az államfő elé kerülő törvénymódosítás értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.    

Ezt a megoldást a szeptemberi parlamenti munkálatok során többen a TVN24 nevű, amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú lengyel hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték. A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, annak ellenére is, hogy a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve.    

A TVN24 működési engedélyét viszont lejárata előtt, szeptember 22-én az illetékes lengyelországi testület meghosszabbította.    

A wirtualnemedia.pl szakportál szerdai cikke szerint a most megszavazott törvénymódosítás a jövőben veszélyeztetheti a Discovery más lengyelországi csatornáinak működését is. A TVN24 honlapján a pénteki szavazás után közzétett, a TVN Discovery Csoport által jegyzett nyilatkozat „a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak” minősíti az új előírásokat. „A jogszabály Lengyelország legnagyobb és legfontosabb szövetségese ellen irányul, hiszen a lengyel biztonság és a lengyel gazdaság zömében az Egyesült Államokra támaszkodik” – olvasható a dokumentumban, mely szerint a Discovery minden jogi eszközt mozgósítani fog „lengyelországi missziója érdekében”. A nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy a lengyel államfő megvétózza a jogszabályt. Andrzej Duda korábban nem zárta ki ezt a lehetőséget.

(MTI)

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Makadám
2021. december 18. 17:41
" csakis akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot." 49% Túl enyhe, van még mit tanulni az amerikaiaktól: "section 310 of the Communications Act prohibits a foreign government, corporation organised under foreign law, non-US citizen or representative of a foreign government or non-US citizen from directly holding a broadcast licence. Section 310(b)(3) limits direct foreign ownership in a US corporation holding a broadcast licence to 20 per cent, a limitation the Communications Act does not permit the FCC to waive. Section 310(b)(4) prohibits indirect foreign ownership in a broadcast or aeronautical licensee in excess of 25 per cent, unless the FCC finds that greater foreign ownership would serve the public interest. Historically, the FCC did not knowingly authorise indirect foreign ownership of a broadcast licensee in excess of 25 per cent."
MZperXXL
2021. december 18. 17:22
"Elfogadták a sokat támadott új lengyel médiaszabályozást" IGEEEN!
TAVIROZSA
2021. december 18. 11:04
De miért egy repülőtérre van bejegyezve, miért nincs irodája? Csak nem pénzmosoda?...
Rocktoberi
2021. december 18. 11:02
Hány európai tulajdonú tévé csatorna működik az USA-ban? Tehát jogos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!