A francia kormány szerint jelentős számú atomerőműre van szüksége az országnak

2021. december 09. 16:55

Franciaországnak jelentős számú nukleáris reaktorra van szüksége – vélte kedden Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a párizsi Nukleáris Világkiállítás (WNE) nyitónapján.

2021. december 09. 16:55
null

„A köztársasági elnök (Emmanuel Macron) fogja meghatározni a szükséges reaktorok számát, de az újraiparosítás és a dekarbonizáció több nukleáris reaktort igényel a még több elektromos áram megtermeléséhez, amelyek a nagy ipari létesítmények dekarbonizálását fogják szolgálni” – fogalmazott a kormánytag. A Nukleáris Világkiállítást keddtől csütörtökig rendezik meg Párizsban az atomenergia-ipari ágazat legjelentősebb nemzetközi döntéshozóinak és vállalatainak részvételével. A találkozó elsődleges célja az új partneri kapcsolatok, az exporttevékenységek, azaz a kereskedelmi és üzleti jellegű fejlesztés, ráirányítva a figyelmet a több szempontból vitatott nukleáris energia klímavédelmi előnyeire.    

Franciaország legalább hat új atomerőművet épít

Emmanuel Macron államfő november elején megerősítette, hogy Franciaország legalább hat kisméretű, innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművet, úgynevezett SMR-t (Small Modular Reactor) épít, miközben folytatja a megújuló energiaforrások fejlesztését is annak érdekében, hogy a lakossági ellátásban fele-fele legyen az arány a jelenlegi 72 százalék helyett. Az egyik legtöbb rektorral rendelkező országban az utolsó atomerőművet több mint húsz évvel ezelőtt nyitották meg.    

A gazdasági miniszter megerősítette, hogy az újabb reaktorok pontos száma, finanszírozása és megnyitásának ideje még nem dőlt el. Jelezte ugyanakkor, hogy „a következő napokban” a nukleáris energia bekerül a zöld, fenntartható gazdasági tevékenységek Európai Unió által kijelölt körébe. A besorolással megnyílhat a lehetőség a zöld finanszírozási támogatások eléréséhez.    

- mondta Bruno Le Maire. Hozzátette: „ez az egyik téma, amelyről tárgyalunk az új német kormánnyal, és meggyőződésem, hogy kompromisszumot tudunk találni Németországgal ebben a témában azért, hogy a következő napokban a nukleáris energia bekerüljünk az uniós taxonómiába”. Franciaországban mintegy 72 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ami a legmagasabb a világon, és az ország energiafüggetlenségét 18 atomerőműben 56 reaktor biztosítja. A lakossági energiaellátásban a nukleáris energia arányának 50 százalékra kell csökkennie 2025-re a megújuló energiák arányának növelésével, ahogy azt a 2015-ben elfogadott törvény előírja.

(MTI)

Fotó: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2021. december 11. 09:32
Nahát! A végén még kiderül, hogy az áramellátás fontosabb mint a zöld idiotizmus.
szemlelo
2021. december 10. 19:29
Franciaországban 19 atomerőmű működik (a 20.-at, a Superphenix-et bezárták, de az a szaporító reaktor inkább plutoniumot állított elő az atombombák számára). A 19-ből 3 kisebb, mint Paks, 3 nagyjából ugyanakkora, a többi nagyobb, részben sokkal nagyobb. Amikor ott laktam, a villanyszámlán 81% volt, mint atomerőművi eredet. azóta valamennyit csökkent, ott is nagyban telepítik a napelemeket, a lakosság is. Az Alpokban van számottevő vízienergia is.
bunko_jobbos
2021. november 30. 20:33
Kíváncsi vagyok, hogy a francia atomerőművekkel is szarozik-e majd az EU ugyanúgy, mint a Pakssal. Nekünk min. 2 évünket baszták el ezek a buzik. (vagy LMBTQ-k) Persze ez költői kérdés volt. Erősebb kutya baszik.
konfucius
2021. november 30. 18:54
Mégis mi a büdös francért kellene 72%-ról, ami egy óriási teljesítmény, és bárcsak Magyarország is itt tartana, arányt csökkenteni, és 50%-ra emelni a hektikusan termelő megújulók arányát, ezzel mintegy mesterségesen szétverni az egész európai áramrendszert, ahogy ezt a szomszédban a hülye németje csinálta? Az összes nyüves megawatt megújuló mögé hasonló nagyságrendű hagyományos kapacitást kell készenlétben tartani, arra az esetre, ha se szél, se nap nincs. Náluk nem olyan sok a vízenergia, mint a norvégoknál. Mégis hogy akarnak ipari termelni egy szélcsendes, borús napon? Nekik is teljesen elment az eszük már. Magyarországnak is itt volna az ideje Paks III-nak nekiállni tervezni. Jelenleg 6-7000 MW a napi átlag fogyasztás, atomból (ha mind a négy reaktorunk megy) 2000MW jön. Én legalább 4800-ra emelném ezt a mennyiséget (Paks I bezárása után 4 blokk VVER 1200-assal), és mellé kisebb kapacitású, változtathatóbb teljesítményű másik reaktorokat tennék, amelyek képesek a hulladékot is feldolgozni. Ezzel lenne közel 6 GW stabil áramunk, az addigra szükséges 7-8 GW mellé bőven elfér 3-4 GW napelem kapacitás, ami mögé kell 2 GW gázerőmű backup. Így önellátóak lennénk, és majdnem teljesen karbonsemlegesen csinálnánk magunknak olcsó áramot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!