Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Új-Zélandra, otthonától 3000 kilométerre vándorolt egy ritka antarktiszi pingvin

2021. november 12. 10:21

A madarat először plüssjátéknak nézte egy helyi lakos, aztán megmozdította a fejét.

2021. november 12. 10:21
null

A környékbeliek Pingunak nevezték el az elveszettnek tűnő állatot. Harry Singh helyi lakos, aki a madarat észrevette, először plüssjátéknak vélte. Singh és felesége munka utáni sétájukon voltak a Christchurch közelében lévő Birdings Flat tengerpartján, amikor megpillantották a pingvint.

Eddig csak 1993-ban és 1962-ben találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon

„Hirtelen megmozdította a fejét, ekkor jöttünk rá, hogy nem játékot, hanem élő állatot látunk. Egy órán át nem mozdult, kimerültnek tűnt” – mesélte a BBC-nek. Singh pingvinmentőket hívott, mert aggasztotta, hogy a madár nem indult el a víz felé, így könnyen a parti ragadozók prédájává válhatott volna. A madár végül Thomas Stracke-hez jutott, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval.

A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő Adélie faj képviselője.

A vérvizsgálat után kiderült, hogy Pingu alultáplált és vízhiányos, ezért infúzióval táplálni kezdték. Később egy kutyáktól védett partszakaszon engedték szabadon.

Eddig kétszer, 1993-ban és 1962-ben találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon.

Szakértők szerint aggodalomra adna okot, ha gyakrabban fordulnának elő.

„Azt jelentené, hogy valami megváltozott az óceánban, és meg kell fejtenünk, mi az. Ha többet kutatjuk a pingvinek mozgását, viselkedését, populációik alakulását, az a tengeri ökoszisztémákról is elmond valamit” – mondta el Philip Seddon, az Otago Egyetem zoológusa.

(MTI)

A nyitókép illusztráció (Facebook)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 13. 11:40
Meg fog jelenni hamarost a lengyel határon. A kabát is 1000 eurós rajta, sőt lehet, nem is szabad levenni róla. Az NGO-k vihetik a halat neki.
roughneck
2021. november 13. 11:22
Na, itt a libsi propaganda ujabb eredmenye. Mar a pingvinek is bealltak migransnak.
Akitlosz
2021. november 13. 02:39
A globális felmelegedés miatt túl forróvá vált az Antarktisz és emelkedik a vízszint, ezért Pingu inkább elköltözött Új-Zélandra, ahol még nem olvad a jég.
democRATS
2021. november 12. 13:35
Honnan tudta, hogy ott van Új-Zéland?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!