A világ összes valutáját betiltották a tálibok

2021. november 05. 12:22

Nem lehet többé a külföldi valutákat használni Afganisztánban.

2021. november 05. 12:22
null

A tálibok betiltották a külföldi valuták használatát Afganisztánban, amely lépés tovább ronthat az összeomlás szélén álló gazdaság állapotán – írja a Portfolio a BBC-re hivatkozva. 

Az ország gazdasági helyzete és nemzeti érdekei megkövetelik, hogy mindenki afgán valutát használjon minden kereskedelmi tevékenység során

– jelentették ki a tálibok. Bárki, aki megszegi ezt a rendeletet, jogi eljárással néz szembe – áll a közleményben.

Ronthat a helyzeten a döntés

Miután a tálibok augusztusban átvették az ország irányítását, az amerikai jegybank és az európai központi bankok Afganisztán több milliárd dollárnyi tengerentúli eszközét befagyasztották. A segélyek elmaradása is brutális mértékben sújtja az agfán gazdaságot, ugyanis a tengerentúli támogatások korábban a közkiadások háromnegyedét finanszírozták.

A mostani döntés tovább ronthat a helyzeten a Portfolio szerint, ugyanis az amerikai dollárt eddig széles körben használták Afganisztán piacain, emellett pedig a szomszédos országokkal határos területeken, mint például a pakisztáni határ vidékén.

Nyitókép: Wakil Kohsar / AFP. Illusztráció.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. november 15. 00:48
Líbiában a földben nagy mennyiségű édesvíz van. Líbia szükségleteit néhány ezer évig lehetne belőle biztosítani. Kadhafi és tanácsadói azt is tudták, hogy hogyan kihasználni ezt a vizet. Betoncsöveket raktak a földbe és ezeken elvezették a vizet a szükséges helyekre. A vizet öntözésre is használták volna. Líbia mezőgazdasági termékekből nem csak önellátó lett volna, hanem exportált is volna. A nagy művet 2016-ban akarták befejezni. (Oldalágakat később is építettek volna). Csakhogy jött a demokrácia. A befejezés előtt álló építkezést leállították, a működéshez szükséges munkákat nem végezték el, így a nagy mű már ma kezd működésképtelen lenni. Mindez a nagy demokratikus folyamatoknak "köszönhető", amiket a művelt Nyugat terjesztett Afrika északi részén. A vízhálózatról a "demokratikus" sajtóban nem volt szabad írni: Kadhafit jó államvezető képét terjesztette volna az igazság. Márpedig egy diktátor csak trehany lehet. Líbiában volt talán a legmagasabb életszinvonala a köznépnek. Az ifjú pár az esküvőjükre autót és lakást kapott az állam bácsitól. A demokratikus beavatkozás következtében Líbia visszacsúszott a fejlődő államok szintjére. Gondolom vmi haonló folyamat lehetett Afganisztánban is. Csakhogy az afgánok szegények voltak a demokratizáció előtt is. Mekkora károkat tudtak okozni a demokraták Afganisztánban? Kétségtelen, hogy ma nagyon alacsony szintről kell nekik újrakezdeni. Csakhogy ezt az alacsony szintet mások okozták nekik. A demokratizáció (rendszarváltás) nálunk is elképesztő elszegényedéssel járt. Ma sem érjük el a 70-es évek szintjét. (Nálunk 35-36000 lakás épült akkor, ma 15000 körül). A termelés szinte teljes egészében átment a "demokratikus nyugat" kezébe. Mi meg szegények lettünk, mint a templom egere. Az afgánokról a kommentelők nagyon sértően írnak. Pedig nem biztos (sőt biztos, hogy nem) az afgánok a hibásak, hanem a demokrácia terjesztői. Amit ma a demokraták csinálnak a világon, a világtörténelem legsötétebb korává teszi korszakunkat. A hódítók csak a velük szomszédos területekre tudták kiterjeszteni hatalmukat, míg a demokraták az egész világon okoznak végtelen károkat - a demokrácia nevében.
gonterl
2021. november 06. 09:08
Minden ország úgy oldja meg a problémáit, ahogy a vezetői gondolják. A belső erőviszonyokat ők így ítélték meg. Ha nem lázadoznak a döntés ellen, akkor az erőviszonyok megítélése helyes volt.
erdei nyezega
2021. november 05. 19:54
na ..tálibok...gyorsan felvenni a védőfelszerelést mer szólok a helyi munkavédelmi hatóságnak!...még csak figyelmeztetés, de pénzbírsággl is kiszabható a szabálysértésre...
makám
2021. november 05. 17:19
a taktikai papucs nagyon kemény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!