Megint megy az orosz gáz a németekhez

2021. november 09. 12:18

Hétfő éjjel újraindult az orosz gázszállítás a lengyel-német határon lévő Mallnow mérési pontnál a németek irányába, azaz ismét a normális irányba folyik a szállítás, emiatt pedig kedden délelőtt a holland TTF gáztőzsdén ismét esésnek indultak a gázárak – adta hírül a Portfólió.

2021. november 09. 12:18
null

Az orosz elnök utasításának dacára nem kezdte el növelni az Európába irányuló földgázszállítást a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfőn, így tovább mélyültek a szűkös kínálat, a magas árak és az Oroszországtól való energiafüggőség miatti aggodalmak – jelent meg a hír szombaton.

A félelmeket jól tükrözi, hogy a legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében majdnem 10 százalékkal, megawattóránként 81,00 euróra drágult a földgáz hétfő délelőtt. A kedélyek lassan csillapodtak, így délután három óra után 77,42 eurón, 4,59 százalékos pluszban állt a jegyzés – írta meg lapunk szombaton. 

A mallnowi pontnál történő gázszállítás iránya azért fontos, mert ez az egyik fő betáplálási pont a német gázpiacra a három közül – emlékeztet cikkében a Portfolió.

Az Északi Áramlat első vezetékpárjának évi 55 milliárd köbméter a kapacitása, a második vezetékpár ezt duplázná majd meg, ha várhatóan tavasszal a német hatóság megadja rá az engedélyt. A Lengyelországon át haladó Jamal-Európa vezeték évi 33 milliárd köbméteres kapacitású. A harmadik fő útvonal az ukránokon, szlovákokon, és cseheken keresztül megy a németek felé. A német gázpiac ellátottsága egész Európában meghatározó jelentőségű a tőzsdei árakra – jelzi a Portfolió elemzése. 

Fotó: MATTHIAS BEIN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2021. november 09. 20:58
"a legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF " Ez itt a gond polgártársak, nem az orosz maci. Amíg a "hollandok" a gyémánttal játszanak a tőzsdén, az se egy becsületes dolog, de nem életveszélyes..
masikhozzaszolo
2021. november 09. 17:49
Bosszú Sztálingrádért. Tapasztalják meg a németek is. Mondjuk nekik nincs orosz telük. A csövön küldhetnének Murmanszkból. Az EU szankciókat is visszapostázhatnák az oroszok. Miért nem szállít az EU-nak Oroszország? Mert az EU nem JOGÁLLAM! Hogy mi a jogállam, Putyin mondja meg.
BAJA
2021. november 09. 16:46
von der Leyen igenis térdeljen cipőre
Wezuv
2021. november 09. 14:20
Addig biztosan nem nyitottam volna ki a lengyelek helyében, amíg nem küldenek segítséget a migránsok feltartóztatására!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!