Hiába szólt oda Putyin, nem szállít több gázt Európába a Gazprom

2021. november 08. 16:35

Nem érkezik gáz Németországba a Jamal–Európa-vezetéken.

2021. november 08. 16:35
null

Az orosz elnök utasításának dacára nem kezdte el növelni az Európába irányuló földgázszállítást a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfőn, így tovább mélyültek a szűkös kínálat, a magas árak és az Oroszországtól való energiafüggőség miatti aggodalmak. A félelmeket jól tükrözi, hogy a legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében majdnem 10 százalékkal, megawattóránként 81,00 euróra drágult a földgáz hétfő délelőtt. A kedélyek lassan csillapodtak, így délután három óra után 77,42 eurón, 4,59 százalékos pluszban állt a jegyzés.

Nem kötött le többletkapacitást a Gazprom a mérőpontokon

Nem érkezik orosz földgáz Németországba a Jamal-Európa vezetéken,

hétfőn teljesen leállt a szállítás a Lengyelország és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú gázvezetéken, miután a németországi szakaszt üzemeltető Gascade vállalat három napra megfordította az áramlást nyugatról keleti irányba. Október vége óta másodjára fordul elő, hogy meg kellett fordítani az áramlást a gázvezetéken. A reverz szállítás hátterében az áll, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba is érkezik földgáz, de nemcsak Oroszországból, hanem Németországból is. Általában, normális körülmények között a német féltől vásárolt földgázt Lengyelország kiemeli a Németországba irányuló, tranzitként áthaladó orosz földgázból. Ha azonban Oroszországból kevesebb földgáz érkezik, mint amennyit Lengyelország vásárolt Németországtól, a Gascade megfordítja az áramlást, és az Északi Áramlat vezetéken érkező orosz földgáz táplálja be és küldi tovább Lengyelországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október végén arra utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a vállalat november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai – ausztriai és németországi – földalatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére. Elemzők azonban rámutattak, hogy a Gazprom nem kötött le többlekapacitást a Jamal-Európa vezeték lengyel határon fekvő Mallnow német mérési pontján, sem pedig az orosz-ukrán határon lévő Szudzsa és Szokhranovka belépési pontokon, tovább csökkentve azokat a reményeket, hogy növeli gázexportját hétfőtől.

Ezért drágul a gáz

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálati szándékai kulcsfontosságúak ebben az időszakban, amikor is a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése. A Gazprom kitermelése és exportja rekordszintek közelében mozog, miközben európai tározói az egy évvel ezelőtti szintnek körülbelül egyharmadán állnak. Több európai politikus szerint Oroszország többet tehetne annak érdekében, hogy csökkenjenek a gázárak és ezáltal a fogyasztók rezsiköltségei.

A gázárak ugrásszerű emelkedésében több tényező is szerepet játszott, kezdve az alacsony gázkészletektől a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülés hatására megnövekedett keresleten át a szokásosnál kisebb oroszországi szállításokig. Az enyhe széljárást és hűvösebb időjárást ígérő előrejelzések is növelik a keresletet a szűkös kínálati feltételek közepette. Elemzők szerint emellett az okok között klímavédelmi intézkedéseket, például a szén-dioxid-kibocsátási kvóták egyre növekvő árát, valamint piaci spekulációkat is keresni kell.

A jelenséggel részletesebben is foglalkoztunk a Mandiner Reakció sorozatban!

(MTI)

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tamzol
2021. november 09. 12:32
"Több európai politikus szerint Oroszország többet tehetne annak érdekében, hogy csökkenjenek a gázárak és ezáltal a fogyasztók rezsiköltségei." Csak kérdezem, ezek az "európai politikusok" miért nem tesznek többet Európáért? Vagy miért szavaznak meg minden szankciót az oroszok ellen, ha most meg pitiznek nekik?
mzsmnb
2021. november 09. 12:20
"Több európai politikus szerint Oroszország többet tehetne annak érdekében, hogy csökkenjenek a gázárak" Dagobert bácsi egyik aranyköpése jut erről eszembe: "Mondja fiam, maga azt gondolja, hogy azért gazdagodtam meg mert olyan hülye vagyok?" Nem a ruszkiktól kell várni a segítséget, főleg miután olyan jól mulatozott Európa amikor pár éve csökkent a gáz és olaj ár, hogy az mekkora fejfájást okoz az orosz gazdaságban, költségvetésben.
bagira
2021. november 09. 09:07
Németek állandó embargózására az oroszok a választ megadták. Dollárkommunisták dideregnek.
Forgalmazó
2021. november 08. 22:07
Ne adj nekik semmit Putyin a nagyképű nyugat fázzon csak! Agyatlan nyugati balfaszok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!