Putyin az azeri és az örmény elnökkel beszélt pénteken

2021. november 26. 18:09

Alijev és Pasinján közölte, hogy kész megkezdeni az örmény-azeri határ kijelölésének folyamatát.

2021. november 26. 18:09
null

Örményország és Azerbajdzsán vezetőit látta vendégül Szocsiban pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök, a tárgyalások célja az Azerbajdzsánhoz tartozó, de többségében örmények lakta hegyi-karabahi területi beékelődéssel kapcsolatos feszültség oldása volt. Putyin először kétoldalú találkozót tartott Ilham Alijev azeri elnökkel és Nikol Pasinján örmény kormányfővel – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Ezután az orosz elnök együtt tárgyalt Alijevvel és Pasinjánnal, majd a tervek szerint ismét külön megbeszélést folytat az örmény kormányfővel.

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta heves vitában áll Hegyi-Karabah miatt, amely az 1994-ben befejeződött szakadár háború óta az örmény etnikumhoz tartozó katonák ellenőrzése alatt áll. 2020 őszén, negyvennégy napig tartó harcokban, az azeri hadsereg több övezetet elfoglalt Hegyi-Karabahban és a környező térségekben. Ezek az Oroszország közvetítésével tető alá hozott fegyverszünet értelmében azeri kézen maradtak. Oroszország megközelítőleg kétezer katonát vezényelt legkevesebb öt évre a fegyverszünet ellenőrzésére.

A pénteki találkozót megnyitva Putyin kifejtette: három ország jelentős eredményeket ért el tavaly óta,

nincsenek nagyszabású összecsapások, mintegy 53 ezer menekült tért vissza otthonába és az orosz békefenntartók biztosítják a hegyi-karabahi lakosok biztonságát. Alijevvel tartott találkozóján viszont Putyin elismerte, hogy továbbra is vannak problémák a térségben. Hozzátette, hogy a találkozó célja nemcsak a veszteséggel járó incidensek megakadályozása, hanem a feszültség csillapítása, hogy az emberek „nyugodtan élhessenek” a térségben. Alijev szerint a határ menti összecsapások szórványosak, és nem vezetnek „rendszeres válsághoz”. Hozzátette, hogy a háromoldalú tárgyalásokra a kockázatok kézben tartásához, minimálisra csökkentéséhez van szükség.

Putyin üdvözölte, hogy a két kaukázusi ország vezetője rövidesen Brüsszelben is találkozik. Korábbi bejelentés szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke december 15-én, az EU keleti partnerségi csúcstalálkozóján tárgyal az azeri elnökkel és az örmény kormányfővel. „Minél több lehetőség van a közvetlen tárgyalásra, annál jobb” – vélekedett az orosz elnök a három politikus közös találkozóján. Hozzátette, hogy november 24-én telefonon tárgyalt erről Charles Michellel, aki várja Alijevet és Pasinjánt. „Csak üdvözölni tudjuk partnerek bevonását ebbe a párbeszédbe, a legfontosabb, hogy hasznos legyen” – mondta.

Alijev és Pasinján közölte, hogy kész megkezdeni az örmény-azeri határ kijelölésének folyamatát.

Pasinján ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a határon és Hegyi-Karabahban nem kellőképpen stabil, sőt egyenesen válságos a helyzet, és mindkét oldalon tucatnyian haltak meg az elmúlt év különböző összecsapásaiban. Elmondta, hogy azeri katonák örmény területre is behatoltak. Mint mondta, a hadifoglyok, túszok és más, fogságban lévő személyek helyzete is megoldásra vár.

Putyin reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül sikerül megoldást találni a hegyi-karabahi közlekedés helyreállítására. Hangsúlyozta: erre azért van szükség, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat, háborítatlanul folytathassanak gazdasági tevékenységeket, és fejlődjék a gazdaság, amely mindkét ország állampolgárai életére kedvezően hat majd.

(MTI, fotó: AZERBAIJANI PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. november 26. 19:01
Hogy lehet egy vallásháborúban békét teremteni? Nem kis ügy. Kívácsi leszek, mire mennek Erdogan nélkül?
Senye Péter
2021. november 26. 18:58
Pax Moszkoviana.
Drazsé
2021. november 26. 18:55
Hol van a balta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!