Joe Biden amerikai elnök „hatalmas négernek” nevezte Satchel Paige-et

2021. november 12. 20:54

Joe Biden amerikai elnök „hatalmas négernek” nevezte minden idők egyik leghíresebb afroamerikai baseballjátékosát, miközben Donald Blinken korábbi magyarországi nagykövet szolgálatai előtt tisztelgett a veterránnapi beszéde során csütörtökön – írja a Fox News.

2021. november 12. 20:54
null

„Az elnök kijelentése annál is izgalmasabb az Egyesült Államokban, mert a jobboldali véleményformálók szerint a „Demokrata Párt farzsebében lévő tényellenőrző oldalak” a legkülönfélébb magyarázatokkal próbálják jelentéktelenné, illetve meg nem történtté tenni az esetet.

 

 

Az Egyesült Államokban november 11-e a veteránok emléknapja, mely egybeesik az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszünet napjával. Joe Biden ezért az Arlingtoni Nemzeti Temetőben hosszú beszédben emlékezett meg az Egyesült Államok hadseregében szolgált emberekről. 

Biden érzelmes és megindító beszéde „bizarr fordulatot” vett, amikor az elnök Donald Blinken volt magyarországi amerikai nagykövet szolgálatairól emlékezett meg. Biden ugyanis újfent beleszőtte a gondolatmenetébe Satchel Paige afroamerikai baseballjátékost, akit már Ferenc pápával való személyes találkozásakot is felhozott vártatlanul, illetve sokak számára megmagyarázhatatlan módon.

– mondta az elnök, aki ugyanarra utalt most is, amit Ferenc pápának is kifejtett, miszerint az ember idősen is érhet el sikereket. Satchel Paige 47 évesen nyerte utolsó bajnoki címét, ami azóta is rekordnak számít a első osztályú profi baseball bajnokságban.

Biden szavait azóta a tényellenőrző oldalak próbálják megmagyarázni, illetve meg nem történtté tenni

 

A Snopes tényellenőrző azzal érvelt az elnök mellett, hogy Biden ugyan valóban kimondta „a nagy néger” szavakat, de a mondatrészt körülvevő kontextus nem támasztja alá, hogy „nagy négernek” nevezte volna Paige-t.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, magyar nyelvű tényellenőrző oldalt indít a Soros Györgyhöz köthető 444.hu kiadója a francia AFP hírügynökséggel.

 

 

Fotó: AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsuuuzsaaa
2021. november 13. 12:22
Csak női vonatkozásban tudok erre refrektálni - a nőkre is rengeteg "módon" hivatkoznak, ezek nagy része sértő, főleg, ami egy ősi mesterségre és nemi szervre utal. A kérdés mindig az, aki olvassa (jelen esetben a nők), ők miként gondolnak önmagukra, milyen gyerekkoruk volt, milyen a önértékelésük. Az egészségesebbekről lepereg, hiszen tudják, sérült emberrel nem kell leállni vitatkozni. De ha sérült ember fut bele a másik sérült sértő szavaiba, akkor jön létre a sehova sem vezető önérzetes vita.
roughneck
2021. november 13. 09:37
Ebben a korban mar nehezen tanul meg az ember ujbeszelul.
Most80
2021. november 13. 08:05
Bidennek lehet, lakájmédiája már mosdatja is. Ugyanakkor felháborító, hogy nem lehet azt mondani: "néger". Ki találta ki ezt az ökörséget?
Jason Bourne
2021. november 13. 07:23
Ez így korrekt. Nevén kell nevezni a dolgokat. Örülök, hogy a haladó demokraták is eljutottak ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!