Az EU engedélyezi az állami támogatást a mikrochip-szektorban

2021. november 19. 11:57

Hónapok óta fennakadások vannak az európai autógyártásban a chiphiány miatt.

2021. november 19. 11:57
null

A chiphiány okozta fennakadások miatt Brüsszel nemrég stratégiai célként jelölte meg a félvezetők és mikrochipek európai gyártásának támogatását – írja az Euronews. Most a tagállamok számára lehetővé teszik azt, hogy költségvetési forrásból segítsék az ezzel foglalkozó cégeket. Az Európai Bizottság azonban biztosítékokat szeretne arra, hogy a támogatást diszkrimináció nélkül utalják ki.

„A szerződés rugalmasságot ad nekünk abban, hogy megakadáklyozzuk a tiltott támogatásokat és biztosítsuk azt, hogy csak a szükséges és célzott támogatást utalják ki. Ez az európai hozzáállás. Hiszen így a minimalizáljuk a torzító hatásokat, miközben a különleges igényeket kielégítjük. A globális mikrochip-ipart nézve szükség van arra, hogy Európába kerüljön a termelés egy része” – mondta az unió versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager.

Németország és Franciaország is nagymértékű segítséget adna a gyártóknak. Hollandia és Dánia viszont ellenzi az állami költekezést.

„Kezdeti lépésként ez nem rossz. Világos, ebbe az irányba kell haladnunk a különféle területeken. Ugyanakkor biztosítani kell a valódi versenyegyenlőséget az iparunk és a világ többi része között. De az autonómia visszaszerzése a mikrochipek ügyében nagyon fontos dolog” – mondta egy francia EP-képviselő, Sandro Gozi.

Az Európai Bizottság úgy döntött, 2022 közepéig kiterjeszti az átmeneti állami segítségnyújtásról szóló rendelkezéseket. A szabályokon azért lazítottak, hogy a tagállamok megmenthessék a járvány miatt bajba került cégeket.

Nyitókép: Wladimir Bulgar, / WBU / AFP. Illusztráció.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 20. 16:17
Időben. Mint a vakcinabeszerzés.
Nyugati Ádám
2021. november 19. 15:32
Még jól emlékszem arra, amikor 1983 körül vagy régebben, Újpesten megépült egy akkori áron 3,7 milliárd Ft értékű csip gyár. Az ehhez szükséges berendezések is már működőképesek voltak, amikor az épület kigyulladt, és a szintén beüzemelt Siemens gyártmányú tűzoltó automata csődöt mondott és porig égett. Majd ezt követően a Siemens zokszó nélkül kifizette az elmaradt haszonnal növelt kártérítési összeget. Sok pusmogás volt róla, hogy nem véletlen baleset volt, hanem a németek akartak ebben is az egyedüliek lenni. A csip az egyik, ha nem a legnagyobb hozzáadott értékű ipari termék. Ma már ebben is a kínaiak vezetnek utcahosszal. A nyugatnak már esélye sincs utolérni őket.
Rocktoberi
2021. november 19. 15:14
Mindig az EU mondja meg, hogy éppen, hogy kell értelmezni a törvényeket. Figyelmen kívül hagyható ha Brüsszel úgy dönt. Ennyit a jogállamisági elvekről.
patópál
2021. november 19. 12:18
Nem úgy volt, hogy a tiltott állami támogatás gonosz dolog, és bírság jár érte? Vagy csak olyankor, amikor a Malév szétbaszásáról van szó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!