Európában is megjelent az új szupervariáns

2021. november 26. 15:20

Először azonosították a koronavírus új variánsát egy betegnél Európában.

2021. november 26. 15:20
null

A B.1.1.529 nevű variánst nemrég Belgiumban azonosították a Guardian szerint, az érintett egy oltatlan fiatal nő. Enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeztek nála, tizenegy nappal azután, hogy Törökországon keresztül Egyiptomba utazott. A nő nem járt Dél-Afrikában, és nem tud róla, hogy kontaktusba került volna bárkivel a régióból. A családtagjainál nem jelentkeztek a tünetek.

Mint arról mi is írtunk, a koronavírus B.1.1.529-es variánsa miatt az Európai Bizottság a dél-afrikai régióba induló és onnan érkező repülőjáratok felfüggesztését javasolja a tagállamoknak. A B.1.1.529-es variáns azért ad okot aggodalomra, mert több mint harminc mutációja van, amelyeknek köszönhetően a variáns könnyebben kikerülheti az emberi szervezet immunválaszát, és gyorsabban is terjed. Dél-afrikai tudósok szerint az országban regisztrált új fertőzések 90 százalékáért már ez a variáns felel.

****

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. november 29. 16:31
Ugye azt felfogtad, hogy az egész világot nem tudod átoltani még egy végtelenített oltási kampánnyal sem? A himlot nagyjából 12 alatt sikerült visszaszoritani a 60-70es években, de ha jól tudom, évente ott nem kellett 3szor oltani. A probléma ott van, hogy ez a koronavirus, pláne ha mesterségesen buherálták, jóval "túlélobb" és mutációra képesebb, mint a himlo volt. Vagyis bármennyit olthatsz, mindig új variáns fog megjele nni, amelyik aztán oltottat-oltatlant egyaránt megfertoz! Kb hasonlóan mint kevésbé gyilkolo társa, az influenza esetén. Azt meg csak Isten tudja megmondani, hogy az oltási kampányok mennyire "erősítik fel" a vírust, és késztetik "ellentámadásra"(nyilván a 2%-os halálozási ráta megmaradása mellett.). 100 évvel ezelőtt nem volt oltás meg semmi, a spanyolnátha 2-3 év után kifáradt és gyakorlatilag eltűnt. 20-50 millió halottal, az igaz. A covid esetében az economist becslése szerint lehet már vagy 15 millió halott, valószínűleg háromszor annyi fertőzöttbol (800 millió). 2 év eltelt, ugyanúgy dühöng a járvány, közben 1 éve már javában oltanak is. Még egyszer: nagyságrendileg ugyanannyi halott van, mint 100 évvel ezelőtt, oltási kampánnyal és sokkal jobb egészségügyi ellátórendszerrel ugyanott tartunk mint 100 éve. Egy elhanyagolhato különbséggel: a járvány üteme nem csökken, valószínűleg lesz 5.6.7.8. stb hullám is!
simonvitéz
2021. november 27. 14:57
Még egyszer tisztázzuk: 260 millió fertőzöttbol van 5.1 millió halott. (Nem hivatalosan mintegy 800 millió fertőzött lehet már a járvány kezdete óta, 15 millió halottal.) Igy vagy úgy, a halálozási ráta nincs 2 %-os, vagyis 100 emberből 2 azaz kettő hal meg a betegségben, az egyikük jó eséllyel 80 feletti, krónikus betegségekkel küszködő ember. Lehetsz Te pont a 100. fiatal, középkorú, aki meghal a covidban? Természetesen! Ezért aztán védekezz, vedd fel azt a krva maszkot, ne beszélgess másokkal úgy hogy közel hajoltok egymáshoz. Moss kezet mindig, amikor hazamész az otthonodba, lehetőleg ne most a téli hónapok alatt éld a legnagyobb társasági életet stb stb. Mindösszesen hat hullámot éltem át oltatlanul Angliában és Magyarországon. Ápoltam covidosokat is, otthon meg csak nyilvános közlekedési eszközön utaztam, sürögtem-forogtam több helyen is, és csaladtagokkal laktam. És nem, nem voltam vírus hordozó soha, mert egyrészt agyon teszteltek, másrészt azért ritka az hogy valakin tunetmenetesen átmenjen ez a szar, mások sem lettek betegek, miután kapcsolatba léptek velem.
szodabár
2021. november 26. 22:26
Szerencsére az oltatlan dél- afrikai fekák csónakkal azért jöhetnek. Ugye brüsszelita EB?
fogas paduc
2021. november 26. 19:53
Szóval, az oltatlanok jelentősen hozzájárulnak a vírus evolúciójához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!