Nem tárgyalnak Babissal a cseh választás győztesei

2021. október 10. 07:37

Kizárólag két pártszövetség, a Spolu és a Polgármesterek-Kalózok alakítana kormányt Csehországban.

2021. október 10. 07:37
null

Bejelentette kormányalakítási igényét szombat este a csehországi választásokon győztes Spolu hárompárti jobboldali koalíció és a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok tömörülés. Az öt párt vezetői a választási eredmények ismeretében tartott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kormányt akarnak alakítani.

Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándékát a köztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztük szándékunkat a többségi kormány létrehozására – közölte a sajtótájékoztatón Petr Fiala, a Spoluban részt vevő Polgári Demokratikus Párt elnöke, a koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Fiala azt mondta, hogy Milos Zeman államfőhöz fordul azzal a kéréssel, hogy adjon neki kormányalakítási megbízást.    

A két jobboldali pártszövetségnek 108 képviselője lenne a kétszáz fős parlamentben.    

Fiala közölte, hogy a memorandumot aláíró pártelnökök semmilyen más politikai párttal vagy politikai szerveződéssel nem fognak tárgyalni a kormány megalakításáról. A két szövetség tárgyalásai az elkövetkező napokban folytatódnak – tette hozzá. Előzőleg, szombat este Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu koalíciónak a győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.    

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást a Spolu (Együtt) nyerte a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.    

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. A KSCM a második világháború óta most első ízben esett ki a parlamentből.

(MTI)

Nyitóképen: Petri Fiala, a hárompárti Spolu koalíció vezetője (k) ünnepel az eredményvárón Prágában.

Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. október 11. 09:21
a mandi rinoskodik, libsi ez a 'jobboldal'
Armageddon
2021. október 11. 05:15
Nem! Én mindenkit, aki ganyé ostorozom! Azt a lovat, amelyik nincs a fogatba kötve nem ütöm.
Armageddon
2021. október 10. 17:59
Mi a hír Zeman elnökről? Órák óta intenzíven van. Megvárják míg meghal. Jó, cseh belügy, de azért most mégis.
Secnir
2021. október 10. 12:15
látom, nem értik: olyan, mintha magyarországon egy jobboldali MZP leváltaná a szélsőjobboldali fideszt, és kiesne az MSZP és a DK. MZP helyében én sem tárgyalnék orbánnal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!