Kennedy hozzátartozói sürgetik Bident: hozza nyilvánosságra a titkosított dokumentumokat

2021. október 25. 19:14

A dokumentumokat eredetileg kedden hozták volna nyilvánosságra, ám a Fehér Ház pénteken közölte, hogy a lépést legalább december 15-ig elhalasztja.

2021. október 25. 19:14
null

Az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök hozzátartozói sürgették Joe Biden amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra a merénylet még titkosított dokumentumait – számolt be hétfőn a Newsmax konzervatív amerikai hírportál és a Politico című lap.

A dokumentumokat eredetileg kedden hozták volna nyilvánosságra, ám a Fehér Ház pénteken közölte, hogy a lépést legalább december 15-ig elhalasztja, vagy akár tovább is, amennyiben az elnök dönt, hogy az ország érdekei a további titkosítást kívánják meg.

Gyalázat. Gyalázat az amerikai demokráciával szemben”

– reagált a Politicónak nyilatkozva ifjabb Robert F. Kennedy, a szintén meggyilkolt Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter – John Fitzgerald Kennedy elnök öccse – fia. „Hogy' az ördögbe lehetséges ez 58 évvel a történtek után, és mégis, mi igazolhatja, hogy nem hozzák nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat?” – fogalmazott.

Unokatestvére, Patrick Kennedy, korábbi Rhode Island-i demokrata párti kongresszusi képviselő úgy vélekedett: az iratokat nem kifejezetten a család miatt, hanem azért is kellene nyilvánosságra hozni, mert

az amerikai állampolgároknak joguk van tudni olyan dologról, amely ilyen sebet ejtett e nemzet lelkén,

amely nem csak egy elnököt veszített el, hanem egy szebb jövő reményét is”. „Az ország érdekét tartom szem előtt, mindennek ki kell derülnie, hogy még jobban megérthessük történelmünket” – fogalmazott.

A dokumentumokat 2017-ben hozták volna nyilvánosságra, ám Donald Trump előző amerikai elnök ezt négy évvel elhalasztotta. A Politico szerint Biden döntése meglepetésként érte a gyilkossággal foglalkozó történészeket és szakértőket, tekintve, hogy az elnök a szenátus tagja volt, amikor az amerikai kongresszus 1992-ben egyhangúlag felhatalmazást adott arra, hogy 25 éven belül közzétegyék a titkosított iratokat.

John Fitzgerald Kennedy elnököt 1963. november 22-én gyilkolták meg a texasi Dallasban. A gyilkossággal a magányos elkövetőnek minősített Lee Harvey Oswaldot vádolták meg, akit azonban letartóztatásakor Jack Ruby bártulajdonos agyonlőtt. Ruby később a börtönben betegségben meghalt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/INT

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2021. október 27. 11:56
hát nem Oswald volt. azért.
vtznmnksr
2021. október 26. 23:15
Tényleg kibaszottul unalmas már ez a történet.
Aerion
2021. október 26. 15:24
Érdekes, hogy a húver efbíáj elnök szerint a gyilkosságért egyedül felelős lí harvi oszvald-ot élete utolsó óriáiban nem kevesebb, mint hét magas rangú efbíáj tiszt hallgatta ki, de kihallgatási jegyzőkönyveket a tisztek leadott jelentésük szerint megsemmisítették. Ez a vizsgálatot vezető bizottság számára magától értetődő volt. Szokásos eljárás egy elnökgyilkosság esetén. : ) Az persze lehet, hogy a jegyzőkönyvek megvannak, csak titkosak. : D
Aerion
2021. október 26. 15:13
A Kennedy-akta titkosított dokumentumnainak titkosítás alóli feloldását Carter elnöksége idején kezdték, az 1970-es évek második felében, de igen gyorsan le is állították. Legközelebb az 1991-es JFK film után vették elő a témát, ekkor született az a döntés, hogy 25 év alatt az összes dokumentumot nyilvánosságra hozzák (szlípimen bájden többek között egyik hangadója volt ennek), és valóban 2017-ig az összes dokumentum 98 %-át egészében, vagy részben kutathatóvá is tették, csak az a fránya 2 %, csak az maradt ki. Semmi lényeges, csak a lényeg. : D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!