Euronews: Mi és ki jöhet Erdogan után?

2021. október 22. 11:42

Törökország 67 éves elnökéről több olyan felvétel látott napvilágot, amely szerint beteg, de a 84 milliós ország gazdasága is komoly nehézségekkel küszködik.

2021. október 22. 11:42
null

A 19. század végén Törökországot Európa beteg emberének nevezték, emlékeztet az Euronews, manapság viszont az állam vezetőjével kapcsolatban emlegetnek betegséget. A portál megjegyzi, az ország sincs elég jó állapotban ahhoz, hogy az elnöke minden nagyszabású tervét teljesíteni tudja, ugyanakkor a politikai rendszer még stabil.

Recep Tayyip Erdoganról (67) az elmúlt hónapokban olyan videósorozat került napvilágra, amelyben a török államfő nem nézett ki túl jól. Az egyik klipben például úgy tűnik, az elnöknek felesége segítségére van szüksége a járáshoz, egy másikban pedig szinte csoszog az Anitkabirban, Musztafa Kemal Atatürk mauzóleumában. Egy további videó

beszédnehézségekről és koncentrálási zavarokról árulkodik. 

Előfordul, hogy a felvételeken gyengének tűnik, és ilyenkor pletykák kapnak szárnyra feledékenységről, légzési problémákról, zavartságról, hányásról, sőt egy defibrillátor beültetéséről is. Az ilyen értesülések szerint megnövelték az elnök orvosi csapatának létszámát, csökkentették a találkozókat a sajtóval, és fájdalomcsillapítókkal készítik fel a nyilvános rendezvényekre.

Ugyanakkor október 10-én ezeknek szinte nyoma se látszott abban az elnöki beszédben, amiben a Nyugat nyomorúságát és hanyatlását festette fel hallgatói előtt, ami meglepő egy szövetséges részéről. Arról viszont egy szót sem ejtett, hogy az olajárak emelkedése a török gazdaságra mérte eddig az egyik legnagyobb csapást.

A 84 milliós országban a fokozódó elégedetlenség fő oka a romló gazdasági teljesítmény,

a hibásnak ítélt pénzügyi politika, a járványellenes intézkedésekkel kapcsolatos elégedetlenségek,

az erdőtüzek és árvizek idején hozott erélytelen lépések, és egyre inkább a terebélyesedő tekintélyelvűség is.

Nem enyhült az ország helyzete a nemzetközi migráció és az illegális bevándorlás kérdésében. 3,7 millió menekülttel vagy bevándorlóval Törökország továbbra is kimagaslóan a befogadók listájának élén áll (15%), kétszeres létszámmal, mint a mögötte következő Kolumbia, Pakisztán, Uganda és Németország.

(Fotó: Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 23-án.MTI/AP/Reuters/Pool/Eduardo Munoz)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indifferensreferens
2021. október 22. 14:15
A 79 éves Bidenért nem aggódnak? Rendszeresen bealszik, szenilis beszédzavaros és alig bír járni.
szemlelo
2021. október 22. 14:12
Uborkaszezon van?
MZXX
2021. október 22. 13:00
Biden rosszabb állapotban lett elnök, a haladó sajtó mégsem izgulja túl a dolgot. Vajh miért? Csak nem azért, mert Biden egy kirakatember?
Armageddon
2021. október 22. 12:00
Török bélügy, leszarjuk! Ázsia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!