Először jelent meg a nyilvánosság előtt az afganisztáni tálibok legfőbb vezetője

2021. október 31. 12:36

Az afganisztáni tálibok rejtélyes „legfőbb vezetője”, Hibatulla Ahundzada molla 2016-ban történt megválasztása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt a hét végén – közölte vasárnap a tálib kormány.

2021. október 31. 12:36
null

„A hívők parancsnoka, Hibatulla Ahundzada molla megjelent a híres Hakimíja mecsetben egy nagygyűlésen, és tíz percig beszélt a bátor katonák és a tanítványok előtt” – közölte vasárnap egy üzenetben a tálib kormány egy hangfelvétel kíséretében. Ezen világosan hallható a molla hangja, amint imákat és áldásokat mond.    

2016-ig, amikor az egy amerikai dróncsapásban Pakisztánban megölt Aktar Mohamed Manszúr helyére lépett, Ahundzada viszonylag ismeretlen volt, inkább jogi és vallási kérdésekkel foglalkozott, mintsem a hadműveletekkel. 

Hatalomra kerülve gyorsan maga mellé állította az egyiptomi Ajman Zavahirit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.    

Legfelsőbb vezetői tisztségében Ahundzada az iszlamista mozgalmon belüli egység megóvásáért felelős, ami a dzsihadista mozgalmat az utóbbi években megosztó belső harcok közepette nem egyszerű feladat. Az amerikai hadsereg kivonása után augusztus 15-én Kabulba bevonuló és a nyugati országok támogatását élvező kormányt megdöntő tálibok szeptemberben jelentették be, hogy Hibatulla Ahundzada "kezdettől" Kandahárban él, és rövidesen megjelenik a nyilvánosság előtt.

(MTI)

Fotó: Al Jazeera, YouTube

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2021. november 02. 05:21
manszur helyére lépett, tehát azonnal meg kell semmisiteni,ha igaz,hogy a talibánok neoarábia förmedvényei.
KinderMike
2021. október 31. 20:31
Ő dolguk. Nem kell nekünk a világ összes országának bajával foglalkozni. Azt sem értem miért a nyugati országokat kérik speciálba, hogy segélyezzék őket. Van még ország a világon, akik segíthetnének rajtuk. Mi csak védjük a határainkat, a többit meg intézzék el maguk között.
Apáczai
2021. október 31. 19:04
Ellenségkreálás nélkül már rég bukott volna Joe Bödön.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. október 31. 18:43
Bármikor vennék tőle használt autót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!