„Bosszút állunk! Ha nem tudunk elkapni, akkor a hozzátartozóidat vesszük elő”

2021. október 02. 10:09

Az afgán tolmácsok bírósági idézést kaptak a fenyegetések mellé a táliboktól.

2021. október 02. 10:09
null

Afgán tolmácsok, akik a holland katonai kontingensnek dolgoztak Afganisztán megszállása idején, bírósági idézést és a családtagjaikat fenyegető levelet kaptak a hatalmat augusztus végén erőszakkal átvevő táliboktól – jelentette pénteken a NOS holland közszolgálati tévé.

A NOS bemutatott két levelet, amelyekben a tálibok azt írták a címzettnek: tudomásuk szerint tolmácsként dolgozott külföldieknek, és ezért „tiltott módon piszkos pénzt” kapott tőlük.

Bosszút állunk! Ha nem tudunk elkapni, akkor a hozzátartozóidat vesszük elő”

– fenyegetőztek. Azzal vádolták őt, hogy tálib harcosok haláláért felelős. Mint a tévé megjegyezte, míg a családtagok a tálibok által ismert helyen laknak, a szóban forgó tolmácsok a hatalomátvétel óta rejtőzködnek az országban.

Megbánást várnak a tálibok

A NOS szerint minden jel arra utal, hogy a leveleket, amelyeken hivatalos pecsét van, valóban a tálibok küldték, de ennek megerősítését tőlük megszerezni szinte lehetetlen. A tévé állítása szerint tucatnyi tolmáccsal és olyan egyéb szakemberrel áll kapcsolatban, aki a holland erők számára dolgozott, és a tőlük szerzett információk szerint helyzetük egyre drámaibb.

A tálibok júniusban felszólították az afgán tolmácsokat, hogy „tanúsítsanak megbánást”, de egyébként Afganisztánban maradhatnak a nemzetközi erők kivonulása után, mert „nem esik bántódásuk”. Sőt, a hatalomátvétel után a tálibok általános büntetlenséget ígértek minden volt kormánytisztviselőnek és katonának. De minden fogadkozásuk ellenére az ENSZ egyik bizalmas jelentés szerint körözik azokat, akik a külföldi erők számára dolgoztak – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. október 04. 16:40
Az igazi kérdés, hogy van e valamijük, amiért párbeszédelni kéne velük.
brekker
2021. október 04. 16:38
Ezek a törzsi kulturák nem vevők az értelmes párbeszédre, meg se értik, miről beszélsz nekik. Csak az erő nyelvén értenek.
brekker
2021. október 04. 16:34
Elfogadod, vagy meghalsz. Nincs harmadik választás. Kommunizmus írástudatlanoknak.
brekker
2021. október 04. 16:25
Hagyni kéne egy darabig ezeket főni a saját levükben. Utána vállalkozó szellemű szocimókusok remek cikkeket írhatnának róluk, és egymásról, amelyik kikerül. Nagyjából kikerülhetőek lennének, ha nem volna Pakisztán. De van. Az Iszlám erőszakossága leginkább Indiában tettenérhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik