Román kormányválság: bejelentették lemondásukat az USR-PLUS miniszterei

2021. szeptember 07. 10:28

Florin Citu liberális miniszterelnök leváltását akarják elérni.

2021. szeptember 07. 10:28
null

Lemondanak a bukaresti jobbközép koalíciós kormányban betöltött tisztségeikről az USR-PLUS szövetség miniszterei, hogy

Florin Citu liberális miniszterelnök leváltására kényszerítsék a koalíció legnagyobb pártját,

a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) – jelentette be hétfőn Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az URS-PLUS társelnöke. A Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS-nak miniszterelnök-helyettese és hat minisztere volt a tavaly decemberben – a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével – alakult Citu-kabinetben. Az USR-PLUS az általa együttműködés-képtelennek nevezett Florin Citut hibáztatja a koalíció felrobbantásáért, és kifejezte készségét a koalíciós kormányzás folytatására, de Citu nélkül.

Tartalék terv volt a lemondás

Dan Barna szerint a miniszterek testületi lemondása a tartalék-terv volt arra az esetre, ha a bizalmatlansági indítvány beterjesztésével nem tudják rávenni a PNL-t, hogy visszahívja Citut, és – a koalíciós partnereket, illetve a közös kormányprogramot tiszteletben tartó – másik miniszterelnököt jelöljön.

Az USR-PLUS azt követően szánta el magát a kormányból történő kilépésre, hogy a nagy pártok – a PNL és a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) – a házbizottsági ülés következetes bojkottálásával hátráltatták az USR-PLUS és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pénteken beterjesztett bizalmatlansági indítványának napirendre tűzését a parlamentben.

Klaus Iohannis államfő megbeszélésre hívta a minisztereket

A politikus azt mondta: részükről nincs több taktikázás, az USR-PLUS minisztereinek lemondása kedd reggel a kormányfő asztalán lesz. Ugyanakkor megerősítette: kedden a párt vezetői felkeresik az elnöki hivatalt, miután Klaus Iohannis államfő megbeszélésre hívta őket. Az USR-PLUS elvileg nemcsak a bizalmatlansági indítvánnyal, hanem a kormányból történő kivonulással is bebizonyíthatja, hogy Florin Citu kormánya nem élvezi már a parlamenti többség támogatását.

A távozó miniszterek helyére ugyanis legfeljebb 45 napig lehet ügyvezetőket kinevezni a kormány hivatalban maradt tagjai közül, azt követően a kormányfőnek teljes jogú minisztereket kell jelölnie, ha pedig megváltozik a kormány politikai összetétele (USR-PLUS nélküli kormány alakul), azt a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(MTI)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palakon
2021. szeptember 07. 12:02
Abbol az orszagbol sosem lesz semmi. Es ez igy igazsagos.
Vakfolt
2021. szeptember 07. 12:00
Ez nem elég, az ország vagy mi megszűnését is még be kell kiáltaniuk. Ennél alább nem adjuk.
kohe
2021. szeptember 07. 11:43
Negru Ghior mit szól hozzá? Lehet egyébként hogy őt ott kéne indítani. Abban a mezőnyben talán még miniszterelnök is lehetne. Mindenki jobban járna.
monuskaroly
2021. szeptember 07. 11:43
Brüsszelből nézve valószínűleg ez a tuti ország, nem az ahol közel 50%-os a kormánypárt támogatottsága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!