Kabulban erőszakba fulladt egy nők jogaiért tartott tüntetés

2021. szeptember 04. 16:23

Eddig egy női sebesültről lehet tudni.

2021. szeptember 04. 16:23
null

Az aktivisták az elnöki palotához közel gyűltek össze, egyebek között „Mi nem a kilencvenes évek asszonyai vagyunk” feliratú táblákat a magasba tartva, utalva ezzel a tálibok korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányázására, amely során a nőktől szinte minden jogot elvettek, például nem járhattak iskolába, és az utcára is csak férfirokon kíséretében léphettek ki. Videófelvételeken az látható, hogy tálib fegyveresek és nők egy csoportja hevesen összevitatkozott, a képsorokon pedig több nő erősen köhögött, vélhetően könnygáz miatt. 

Kabulban a nők második napja vonulnak utcára, hogy jogaikért tüntessenek, és hogy egyenlőséget és demokráciát követeljenek. A tálibok korábban azt közölték, hogy tiszteletben fogják tartani a nők jogait, elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy Afganisztán új vezetői az iszlám szigorú, a nőkre nézve hátrányos értelmezését tartják a vallás egyedül autentikus tanainak. 

Sír Mohammad Abbász Sztanikzai, a radikálisok egyik magas rangú vezetője a héten a BBC-nek azt nyilatkozta, nem valószínű, hogy az új kormányban nők is vezető tisztségeket kapnak majd, bár hozzátette, hogy „meglesz az ő szerepük is”.

(MTI)

Nyitókép: Bilal Guler / Anadolu Agency / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
namégmitnem
2021. szeptember 05. 15:45
" ahol a nöket a gyártoszalagokhoz, a politikába söt a hadseregbe kényszeritjük." KényszerítJÜK? Embertársam! Még mindig az a kényszerképzet ural, hogy te - férfi - csinálod a jó és rossz időt? TE, TI, nem "kényszerítitek" a nőket sem a gyárba, sem a politikába, sem a repülőgép pilótaűlésébe. ŐK azok, akik ott akarnak lenni, ahol a munkájukkal függetlenséget teremthetnek maguknak, döntéseket hozhatnak - másokkal együtt - a közösséget érintő ügyekben, és mint pilóták, elszakadhatnak az anyaföldtől:)) Tudod, mire kényszeríthet férfi nőt - a mi tájainkon, leginkább egy szubkultúrában? Prostitúcióra...de ott is az ócskábbja, trógerebbje - még ott sem a többség.
llnnhegyi
2021. szeptember 05. 14:39
Ezeket az afgán nőket csodálom!
namégmitnem
2021. szeptember 04. 20:31
A fenti válasz ANNAMANNÁNAK ment.
namégmitnem
2021. szeptember 04. 20:25
Telitalálat, hogy ezt beidézted, annál is inkább, mert nyilvánvaló: az itt kommentelők többségének halvány fogalma sincs a közép-ázsiai ember karakteréről, vérmérsékletéről, életteréről, múltjáról-jelenéről. Megdöbbentő reakciókat lehet látni - és ijesztő primitívséget, sokat. Pontosan: ez az etnikumaiban és nyelveiben rendkívül összetett ország több időszakban és hullámban nagyon jelentős modernizációt élt meg, ami a felszínnél lényegesen mélyebbre hatolt. Valódi változásokat hozott a társadalomban, amelyek - nyomokban - a szovjet megszállás és Nadzsibullah meggyilkolása után, a tálib rémuralom ellenére is megmaradtak. Pozitív változások voltak ezek, amelyek az amerikai bevonulás első időszakától kezdve újra életre keltek. A fiatalok "belenőttek" abba, hogy nemre való tekintet nélkül tanulhattak, dolgozhattak, kapcsolatot tarthattak egymással, korszerű technikai eszközöket használhattak, nyelveket tanulhattak, európai módon öltözhettek. Felnőtt egy nemzedék, főleg a városokban, amely tudott már "ország"-ban is gondolkodni.. Tragikus, hogy nem az ő kezükbe kerültek a fegyverek, amelyekkel a távozóban lévő Amerika és Nato az ún. "afgán nemzeti hadsereget" felszerelte (az okaiba ne menjünk bele, látszólag egyszerűek, mégsem azok). Erre az országra törtek rá ismét a tálibok, újra a kora-középkorból. Most pedig itt tartunk. Elveszett egy történelmi esély: államot teremteni idegen csapatok jelenléte és gyilkos tálib fanatizmus nélkül. A Pandzsír-völgyi Sah Mahszúd pontosan ezért harcolt - mind a szovjet megszállás, mind a tálib sötétség ellen. Mostmár csak a fia tartja magát. Kérdés, hogy meddig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!