Eltávolították Lee tábornok lovasszobrát Virginia állam fővárosában

2021. szeptember 08. 17:04

A szobrot szétvágták a könnyebb elszállítás érdekében, de végső sorsa még nem világos.

2021. szeptember 08. 17:04
null

Eltávolították Robert E. Lee tábornok, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnoka óriás lovasszobrát szerdán Virginia állam fővárosában, Richmondban, miután az állam kormányzója elrendelte annak végleges lebontását.

Amint arról a The Washington Times konzervatív amerikai napilap is beszámolt, hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrot, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, helyi idő szerint reggel kilenc óra körül daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról. Történt ez 131 évvel azt követően, hogy a Konföderáció – az Egyesült Államok déli tagállamai által létrehozott államszövetség – korábbi fővárosában felállították.    

A szobrot szétvágták a könnyebb elszállítás érdekében, de végső sorsa még nem világos. Várhatóan csütörtökön eltávolítják az emelvényen található emléktáblákat is, valamint kicserélik a talapzatban található időkapszulát, amelyben állítólag Lee tábornok egyik kabátgombját is megtalálták.

A tiltakozó graffiti feliratokat tartalmazó emelvényt egyelőre nem bontják el.    

Ralph Northam, Virginia állam demokrata kormányzója még 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét, tíz nappal a rendőri intézkedés George Floyd afro-amerikai férfi halálát követően. Virginia állam legfelső bírósága múlt héten hozott ítéletet, amelyben elutasították azt a két bírósági keresetet, amelyek kifogásolták és ellenezték a szobor eltávolítását.    

Sokan sértőnek tartották a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának emléket állító szobrot és annak elhelyezését a richmondi Emlékmű Sugárúton, annak ellenére, hogy Robert E. Lee tábornok maga nem támogatta a rabszolgatartás intézményét. Mások viszont úgy vélték, hogy a szobor eltávolítása a történelem eltörlésével lenne egyenlő.    

A város területén korábban már több mint egy tucat konföderációs szobrot távolítottak el, de Virginia állam döntéshozó köztisztviselői tavaly nyárig ellenálltak a Lee tábornok lovasszobrának eltávolítását követelő hangoknak. Ez azonban gyökeresen megváltozott a faji, etnikai és társadalmi igazságossági kérdések radikális újragondolását hirdető országos mozgalom, a Black Lives Matter (BLM, a Fekete Életek Számítanak) újbóli megerősödésekor, amelyet George Floyd 2020. május 25-i halála váltott ki.    

(MTI)

Fotó: RYAN M. KELLY / AFP

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2021. szeptember 09. 16:55
Jogos az eljárás. Lee kifütyülte a bolsevista BLM-térdelést és műanyag poharakat dobált.
sorivo4
2021. szeptember 09. 13:38
A demokrata párt felrúgta az évszázados konszenzust. Ami az uniót eddig egyben tartotta. Ami vérrel tapasztotta össze. Egy ilyen volt Lee tábornok is. Az ő szobra nélkül nincs többé ragasztó.
sorivo4
2021. szeptember 09. 13:26
Talán 131 év után újra eljött az ideje feleleveníteni azokat a polgárháborús időket. Amikor még fegyverrel védték a hazájukat. Mert szükség volt rá. Amire 131 évig nem volt, mert a felek tisztelték és tiszteletben tartották egymást. De úgy néz ki, hogy megint szükség lesz a patrióta önvédelemre. Hogy megóvhassák szobraikat, hőseiket és a történelmüket. Az életüket. Ahogy a nóta mondja: "my rifle on my shoulder".
sorivo4
2021. szeptember 09. 13:07
Ugyanakkor az amerikai polgárháború egy nagyon termékeny időszak volt, és történelmi szükségszerűség is. Ott próbálták ki a világ első korszakalkotó hátultöltős és ismétlőfegyvereit, bár a többség még előltöltős volt. Onnantól számítjuk a Vadnyugatot, amit a Colt és a Winchester határoz meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!