Az afganisztáni tálibok is fel akarnak szólalni az ENSZ-közgyűlésben

2021. szeptember 22. 21:59

Az Afganisztánban a hatalmat magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok is fel akarnak szólalni az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának csúcsszintű általános vitáján – közölte a világszervezet kedden Amír Hán Muttakinak, az afganisztáni tálibok ügyvivő kormánya külügyminiszterének üzenetére hivatkozva.

2021. szeptember 22. 21:59
null

Muttaki a levélben az Afganisztáni Iszlám Emirátus külügyminisztériumának nevében kért lehetőséget az általános vitán történő részvételre. A tálibok a többi között azzal érveltek, hogy Asraf Gáni afgán elnököt megbuktatták, külföldre menekült, s ezért személyét más országok nem ismerik el államfőként. A radikálisok egyben megkérdőjelezték Afganisztán eddigi ENSZ-nagykövetének felhatalmazását is.    

A világszervezet titkársága továbbította a levelet az illetékes bizottságnak további ellenőrzésre. Egyelőre nem világos, hogy ki fog felszólalni Afganisztán nevében a hétfőig tartó általános vitán.    

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint a levelet szeptember 15-én kapta kézhez António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezethez jelenleg akkreditált Gulám Iszacsai afgán nagykövettől. Mint mondta, az üzenethez mellékelték a New Yorkba küldeni kívánt tálib delegáció névsorát is. Hozzátette: Guterres szeptember 20-án kapott egy második levelet is Muttaki aláírásával, amelyben a tálibok közölték, hogy részt kívánnak venni a csúcsszintű általános vitán is.    

 

 

Dujarric elmondta, hogy a tálibok megvonták Gulám Iszacsai megbízatását, és helyére Szuhail Sahín korábbi tálib szóvivőt nevezték ki.    

Heiko Maas német külügyminiszter ellenkezését fejezte ki annak lehetőségével szemben, hogy a tálibok is felszólaljanak a világszervezet közgyűlésében. „Nem hiszem, hogy hasznosak lennének az +előadások+ az ENSZ-ben” – fogalmazott Maas szerdán New Yorkban.

 

A tárcavezető szerint jelenleg az kellene, hogy legyen a legfontosabb a táliboknak, hogy tiszteletben tartsák az emberei jogokat, különösen a nőkét, illetve egyértelműen elhatárolják magukat a terrorista csoportoktól, és befogadó kormányt alakítsanak. Maas szerint mindezek a dolgok határoznák meg a jövőbeni kommunikációt a radikális iszlamistákkal.

(MTI)

Fotó: EDUARDO MUNOZ / POOL / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2021. szeptember 23. 07:54
Trollkodásból jeles.
night watch
2021. szeptember 23. 00:39
Ha a világtörténelem legnagyobb tömeggyilkosa, Joszif Visszárionovics az ENSZ alapítója lehetett, és a Szovjetúnió azóta megszakítás nélkül ENSZ tag volt, állandó biztonsági tanácsi tagsággal, vétójoggal, mi baj van azzal, ha meghallgatják a tálibokat, akik hozzá képest ártatlan templomi kórusfiúk gyülekezete? Nyilván minden igyekezetük arra irányul, hogy elfogadtassák magukat a nemzetközi közösséggel és nemzetközi segélyeket szerezzenek a 30 év háború és megszállás alatt totál lepukkadt országnak. Miért jobb, ha az afgánok a nyomor elől felkerekednek és világgámennek?
Bitrex®
2021. szeptember 22. 23:30
Azért az AK 47-eseket adják le a ruhatárba belépéskor.
MZXX
2021. szeptember 22. 23:10
Hát akkor hallgassuk meg őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!