Afganisztán a jelek szerint polgárháború felé halad

2021. szeptember 05. 12:39

Polgárháborúba sodródhat Afganisztán Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint.

2021. szeptember 05. 12:39
null

„Katonai megítélésem szerint (...) a körülmények azt valószínűsítik, hogy polgárháború alakul ki” – mondta Milley tábornok a Fox News amerikai hírtelevíziónak washingtoni idő szerint szombaton a németországi Ramstein légi támaszpontról nyilatkozva. „Azt nem tudom, hogy a tálibok képesek lesznek-e megszilárdítani hatalmukat és kormányt felállítani” – tette hozzá.    

A tábornok arra figyelmeztetett, hogy ha hatalmi vákuum alakul ki, azt terrorista csoportok kihasználhatják.    

„A következő egy, két, három év során újraéledhet a terrorizmus a térségben. Figyelni fogunk erre” – tette hozzá Milley. Az amerikai katonák utolsó csoportjai múlt héten hagyták el Kabult, amivel az Egyesült Államok és a szövetségesei mintegy húszéves afganisztáni katonai művelete ért véget. A csapatkivonás fő érveként a Biden-kormányzat arra hivatkozott, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot gyakorlatilag teljesen felszámolták, és nem képes a jövőben amerikai célpontokat támadni Afganisztánból. Az ENSZ szerint az al-Kaida szinte minden második afganisztáni tartományban jelen volt a külföldi csapatok kivonása előtt.

(MTI)

Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PPK
2021. szeptember 05. 21:10
Ilyen okos és bátor egy amerikai főparancsnok? Figyelni fognak? Derék! A jelek arra utalnak? Milyen jelek? Több transzneműt a hadseregbe!
pandalala
2021. szeptember 05. 17:49
".. Vasárnap ugyanakkor az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió portálja már arról számolt be, hogy a tálibok kemény ellenállásba ütköztek, és több százukat ejtették foglyul. A BBC brit műsorszolgáltatónak ugyanakkor sikerült elérnie a pandzsíri ellenállók szóvivőjét, aki azt állította: gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat. – A tálibok propagandagépezete ugyanazt szajkózza, hogy Pandzsír elesett, ami nyilvánvalóan hazugság – fogalmazott a szóvivő. Szombaton mindenesetre még új harcokról számoltak be a tálibok és az ellenállási erők között a közösségi médiában, a nemzetközi hírügynökségek azonban nehezen igazodnak el a tálib propaganda és az ellenállók által a sajtónak szivárogtatott információk között. ...." https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/09/polgarhaboruba-is-torkollhat-a-bizonytalansag
Magnólia
2021. szeptember 05. 15:23
Van új technika, újfajta fegyverek legyártva, ki kell próbálni a hatékonyságukat, növelni kell a gyárosok jövedelmét, hiszen kellenek az adományok a választásokhoz, a polgárháborúban meg majd beálltok valamelyik fél mögé, addig meg az ópium segít felejteni. Addig érzitek jól magatokat, amíg nem a ti földeteken van a buli. Nos talán tíz év múlva már nem fogjátok tudni a lószart visszagyömöszölni a lóba.
mokány
2021. szeptember 05. 15:11
A NATO EU -s partnerei ,egyoldalúan ( nem kölcsönös a lépés) , szabad mozgást ( kérés , engedélyezés nélkül ) , adtak az USA -nak . Akár már itt is lehetnek nálunk # demokráciaexportálni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!