Pakisztán megkezdte afgán menekültek biometrikus adatainak gyűjtését és ellenőrzését

2021. szeptember 22. 18:10

A pakisztáni Nemzeti Adatbázis és Nyilvántartó Hatóság (NADRA) a készségekre és oktatásra is vonatkozó adatokat gyűjt attól az 1,4 millió afgán menekülttől, akit nyilvántartásba vettek.

2021. szeptember 22. 18:10

Pakisztán megkezdte az afgán menekültek biometrikus adatainak összegyűjtését és ellenőrzését, hogy szigorítson az országban évtizedek óta élő menekültek ellenőrzésén. A pakisztáni Nemzeti Adatbázis és Nyilvántartó Hatóság (NADRA) a készségekre és oktatásra is vonatkozó adatokat gyűjt attól az 1,4 millió afgán menekülttől, akit nyilvántartásba vettek, és a nyilvántartásba vételt igazoló kártyával láttak el 2007-ben. 

Az adatellenőrzésre 10 év után kerül sor, és várhatóan jövő áprilisig tart. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője szerdán elmondta: ez az első alkalom, hogy a menekültek „okoskártyákat” kapnak. 

A pakisztáni kormány szerint több mint hárommillió afgán menekült él az országban, több mint felük iratok nélkül.

Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánba a szovjet megszállás (1979-89) kezdetét követően és a későbbi konfliktusok során menekültek afgán állampolgárok.

A világ egyik legnagyobb afgán menekültközösségének helyet adó Pakisztán azonban már jelezte, hogy nem tud már több menekültet befogadni. A pakisztáni hatóságok a hónap során több száz olyan afgán állampolgárt toloncoltak ki, aki az augusztusi tálib hatalomátvételt követően menekült Pakisztánba. 

Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború. 

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. szeptember 22. 19:52
Paki belügy, leszarjuk!
apika2
2021. szeptember 22. 19:41
Nagyon helyes. Nehogy már bemondásra menjen hogy ki kicsoda, és honnan jött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!