Adományt gyűjt egy afgán napilap a megmaradásért

2021. szeptember 28. 10:44

Online adománygyűjtő akciót hirdetett egy afgán oknyomozó napilap, amely a tálib hatalomátvétel óta súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd.

2021. szeptember 28. 10:44
null

„Ne engedjük, hogy a sötétség győzzön” – fogalmazott hétfőn az Etilat-e-Rúz című kabuli székhelyű napilap Twitter-oldalán az újság kiadója, Zaki Darjabi, s azt kérte a támogatóktól, adományaikkal tegyék lehetővé, hogy tovább tudósítsák a világot az ázsiai ország eseményeiről.

Az Etilat-e-Rúz –

amely tavaly megkapta a Transparency International nemzetközi korrupciókutató szervezet díját egy oknyomozó riportja miatt

– már korábban bejelentette, hogy pénzügyi nehézségek miatt ezentúl csak online formátumban jelenik meg. A kampány során a kitűzött 10 ezer dollárból már négyezer összegyűlt.

Háttér

A tálibok augusztus közepi hatalomátvétele óta legalább 153 médium szüntette be tevékenységét Afganisztánban, néhányuk pénzügyi problémákra, mások pedig a radikálisok jelentette fenyegetésre hivatkozva. A tálib vezetés szeptemberben 11 pontban fogalmazta meg az ország médiája felé támasztott elvárásait, melyek közt szerepel például „az iszlámmal ellentétes tartalmak” közlésének tilalma, valamint „a magánszféra tisztelete”.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi jogvédő sajtószervezet ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen jellegű előírások gyakorlatilag megágyaznak a cenzúrának és az elnyomásnak.

(MTI)

 

Nyitókép: Pandzssir, 2021. szeptember 9.
Iszlamista tálib fegyveresek az északkelet-afganisztáni Pandzssir tartományban 2021. szeptember 8-án. Az Afganisztánban hatalomra került tálibok szerint sikerült elfoglalniuk a pandzssir-völgyi ellenálló szervezettől, a Nemzeti Ellenállási Fronttól a nekik ellenálló utolsó tartományt.
Fotó: MTI/AP/Mohammad Aszif Hán

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buherátor
2021. szeptember 29. 07:23
...ha sokáig nyekeregnek, egy darun fognak lógni
democRATS
2021. szeptember 28. 22:02
Úgy látszik Afganisztánban is kevés az igény a ballib hazugsággyárakra. :)
matykox
2021. szeptember 28. 16:56
Na és mit gyűjtenek? 7.62-est, .45-öst, paxitot vagy mást?
nempolitizálok
2021. szeptember 28. 13:39
A Telex szolidarításból átadhatna nekik pár milliót a cseh gazdi pénzéből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!