A CEU új rektora lényegében elismerte: az egyetem itt maradt, sőt még új intézetet is alapított Budapesten

2021. szeptember 15. 19:35

A Der Standard interjút közölt „Az új otthonunk Bécs” címmel a CEU augusztusban kinevezett új rektorával, Shalini Randeria társadalomantropológussal.

2021. szeptember 15. 19:35
null

Shalini Randeria augusztus óta a Közép-európai Egyetem (CEU) elnöke és rektora. A Der Standard számára adott interjúban többek között beszélt a koronavírus okozta kihívásokról, aktuálpolitikáról és a migrációs helyzetről is. Kiemelte:

számos hallgatójuk érkezik Afganisztánból, közülük kilenc tanuló már rendelkezik vízummal, néhányuk Pakisztánban van, s onnét vár az ausztriai beutazásra.

„Azon hallgatók, akik még Kabulban tartózkodnak, nem egyértelmű, hogy hogyan is jutnak ki onnét, mivel a szárazföldi útvonalak, nagyon kockázatosak jelenleg” – mondta az újságnak Randeria.

Amerikai-indiai származású az új rektor

Randeria az Egyesült Államokban, Washington D.C.-ben született és Indiában nőtt fel, majd tanulmányait részben az Oxfordi Egyetemen végezte. A hatvanhat éves tudós különböző európai egyetemeken és kutatóintézetekben folytatott kutatásokat, majd 2015 óta a bécsi Humán Tudományok Intézetének (IWM) rektora lett. 

Az új rektor szerint intézményét nemcsak az afgán diákok helyzete állítja kihívások elé, hanem az egyetem Budapestről Bécsbe költöztetésének menedzselése. 

„Az, hogy egy EU tagállam kormánya egy liberális egyetemet száműzni képes, egészen a közelmúltig elképzelhetetlennek tűnt. A kiutasítás okozta sokk ezért is érinti mélyebben mind a tanárokat, mind a hallgatókat” – mondta a rektor.

A CEU nem egy száműzetésben lévő egyetem

Az egyetem bécsi letelepedésével kapcsolatban Randeria egyik fő feladatának tekinti, hogy megfelelő segítséget nyújtson a tantestület, illetve az adminisztratív személyzet számára is, hogy otthont találjon magának Bécsben. „A CEU nem egy száműzetésben lévő egyetem. Az új otthonunk Bécs, és azért jöttünk ide, hogy maradjunk . A kultúra, a nyelv és a pedagógiai megközelítés szempontjából amerikai egyetem, de már osztrák egyetem is vagyunk.”

A fentiek ellenére a CEU továbbra is jelen van Budapesten, így az egyetem magyarországi jelenlétével kapcsolatos kérdés még nem dőlt el véglegesen.

A rektor emlékeztetett arra, hogy bár a „világos, hogy a jogszabályi környezet a CEU számára nem teszi lehetővé a továbbiakban az oktatást, azonban a kutatás megengedett számunkra.” Budapesten a CEU-nak ma is működik a könyvtára, továbbá az Institute for Advanced Study, valamint az Open Society Archive, illetve az újonnan alapított Democracy Institute is.

A Bécsbe költözés lényegében 2019/20 -ban befejeződött, 

ahol Bécs városának X. kerületében egy korábbi banképület ad otthont a CEU-nak. A helyszín azonban csak átmeneti, mert a CEU végleges központja az egykori Otto-Wagner-Spital elnevezésű kórházi területen valósul meg a Baumgartner Höhe-n 2025-re.

Náci múlttal rendelkező pszichiátriára költözik az új Campus

„Itt egy minden szempontból is egy ígéretes campus létesül, mely energiatakarékos és fenntartható is egyben. Ugyanakkor érzékenyen kell kezelni a hely sötét múltú történetét, mely a náci pszichiátriai betegek elleni bűncselekményekhez köthető” – monda Randeria.

A Budapestről Bécsbe költözés más változásokat is hozott az egyetem életében.

Bachelor programot is kellett indítani az osztrák akkreditáció kedvéért

A CEU továbbra is magánegyetem lesz, ahol angol nyelven folyik az oktatás. Közel egy éve elindult a mesterképzéshez és a Ph.D programhoz szükséges alapképzés a társadalom-és bölcsésztudományi képzés területén, mely előfeltétel volt az ausztriai akkreditáció számára.

A három bachelor-program interdiszciplináris és transzdiszciplináris irányultságú:

„Az egyik a filozófia, a politikatudomány és a közgazdaságtan keverékéből áll, a másik a egyike, beleértve a hálózati és adattudományokat is magába foglaló kvantitatív társadalomtudományokból, míg a harmadik a kultúra tudományokra fókuszál történelemi és közgazdaságtani kitekintéssel” – mondta a rektor. Az egyetem képzési rendszerében olyan ideális a helyzet, hogy egy oktatóra nyolc hallgató jut.

Randeria fontosnak tartotta leszögezni, hogy a CEU bár magán-, de nem elitegyetem.

„A hallgatók 82 százaléka részesül ösztöndíjban.Továbbá a hallgatóink több mint fele Európán kívülről érkezik, többségük a bolygó déli féltekéről."

Az új alapképzési programok, amelyekkel az osztrák hallgatókat is meg kívánják szólítani, Yehuda Elkana tudományfilozófus korábbi elképzelései szerint szerveződnek, aki 1999 és 2009 között vezette a CEU -t.

A pénzügyi racionalitás nem írhatja felül a szabad gondolkozást

„Számára az egyetem központi feladata az volt, hogy a hallgatók a képzés által felelősségteljes állampolgárok legyenek és kritikusan szemléljék a társadalmat” – mondja Randeria, aki körülbelül 20 évvel ezelőtt vezette a CEU Szociológiai és Társadalomantropológiai Tanszékét Elkana rektorátusa alatt Budapesten.

Randeria védekezik az egyetemek olyan „neoliberális irányú fejlődése” ellen, mint amilyenek zajlanak például Nagy –Britanniában.

„Az egyetemek egyre inkább alávetik magukat a funkcionális racionalitás maximumának, és azt kell bebizonyítaniuk, hogy kutatásaik gazdasági jelentőséggel bírnak. Ezáltal sokszor pont a hallgatók kritikai szellemisége szenved csorbát, az, hogy a hallgatók a társadalom problémáival foglalkozhassanak” – fogalmazta meg véleményét Randeria.

Fotó: Central European University

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. szeptember 16. 09:07
Akkor megint bebizonyosodot... és éppen a CEU bizonyította be- hogy megint az ELLENZÉKIEK HAZUDTAK!!! ÉS Orbán Viktor MONDOTT IGAZAT!!!
flesh ripper
2021. szeptember 16. 08:32
Antropológiai, fiziognómiai szempontból is, virtigli Soros-"egyetem"-rektor.
1000bocs
2021. szeptember 16. 08:15
A CEU egy olyan elitegyetem, ami képtelen megugrani azokat az elvárásokat amiket minden más nem elit egyetem, ezért inkább durculva odébb megy úgy hogy itt marad. Igaz ahová elköltözött, ott is teljesítenie kellett azokat az elvárásokat amiket itt is megtehetett volna, de akkor nem kap zsíros infrastruktúrát Bécsben. Igazi balos. Hazám nincs, elveim nincsenek, mindenhol csak a haszonlesés.
Krupp Skya
2021. szeptember 16. 06:22
A CEU az amerikai megszállók egyeteme, bármennyire is próbálják szépíteni a dolgot a megszállás tovább élését akarják biztosítani. Milyen lehet az az egyetem ahol Bokros Lalyos aberrált nyugdíjtálib oktató lehet lopott panamai diplomájával, már csak Karácsony Gergely hiányzik, de nagyon a CEU-ról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!