A brazil pap, aki pizzériát nyitott

2021. szeptember 10. 12:08

A reményem az, hogy a világtörténelem utolsó szava nem a halál, nem a gyűlölet, hanem az isteni irgalom lesz – hangsúlyozta Moysés Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója.

2021. szeptember 10. 12:08
null

„Nem tudom, sikeresen és hatékonyan képviselem-e az evangelizáció ügyét, de minden erőmmel szolgálom Jézus Krisztust”jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Brazíliából indult Katolikus Shalom Közösség alapítója, aki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson is tanúságot tett hitéről. Moysés Azevedo elmondta, hogy hagyományos katolikus családban nevelkedett, de gyermekkorában nem került elég közel Istenhez. 

„Talán 12-13 éves lehettem, amikor azt mondtam apámnak, nem akarok többet misére menni, mert olyan, mintha múzeumba járnék. Apám erre azt válaszolta, hogy amíg a mi házunkban laksz, és nálunk hajtod álomra a fejed, addig minden vasárnap eljössz a misére. Megharagudtam, úgy éreztem, hogy korlátozzák a szabadságomat, de engedelmeskedtem. Nagyon rossz kedvvel, de legközelebb is elmentem a templomba, a misére. Utóbb derült ki, hogy apám nagyon jót tett velem, mert ennek köszönhetően megmaradt egy kapocs, egy láthatatlan fonál Isten és köztem” – emlékezett vissza.

Moysés Azevedo néhány évvel később megismert egy lányt, aki meghívta egy ifjúsági találkozóra a templomba. Tiltakozott, de a lány kötötte az ebet a karóhoz, így mégiscsak elment. Moysés Azevedo úgy fogalmazott: ott érezte meg először Isten végtelen szeretetét az oltáriszentség előtt.

„Én az Úr személyes szeretetét éreztem, ami megváltoztatta az életemet, és a templom többé nem múzeum volt a számomra. Az a hely lett, ahol találkozhatok a boldogsággal, aki maga Jézus” – hangsúlyozta. Hozzátette: ezután szerette volna ezt az élményt átadni más, szintén a boldogságot kereső embereknek, csak még nem tudta, hogyan tegye. 

Már ez a Krisztussal való találkozás is nagy hatással volt a Katolikus Shalom Közösség későbbi alapítójára, de öt évvel később újabb életre szóló élménnyel gazdagodott. II. János Pál pápa 1980-ban Brazíliába látogatott, és a körzetének bíborosa megkérte Moysés Azevedót, hogy minden fiatal nevében adjon egy ajándékot a szentatyának.

Akkor óriási kegyelemben részesültem, mert II. János Pál pápával találkozni önmagában nagy dolog volt, de nemcsak ő ölelt át, hanem rajta keresztül az egyház és Jézus Krisztus. Akkor küldetést kaptam

– emelte ki. 

Ezután az akkor alig húszéves fiatalember hosszasan gondolkodott, miként tehetne eleget a vállalásának. Akkor jött az ötlet, hogy nyit egy pizzériát, ahová mindig szívesen járnak a fiatalok. Azt találták ki, hogy a pizzáknak figyelemfelkeltő nevet adnak, például olyat, hogy Emmausz. S ha a vendégek rákérdeztek, hogy miért van ilyen neve egy pizzának, máris volt alapja a beszélgetésnek.  Sokszor ezek az eszmecserék a pizzéria mögötti kápolnában fejeződtek be, ahol ki volt helyezve az oltáriszentség. Ennek köszönhetően nagyon sok fiatal átélhette azt az élményt, mint amit tizenhat éves korában Moysés Azevedo, s a közösséghez mind többen csatlakoztak, akik maguk is tanúságtevőkké váltak. Volt, akiből pap lett, mások egyedülállóként felszentelt testvérré váltak, megint mások családostól vállalták a küldetést.

Nyitókép: YouTube

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. szeptember 10. 16:01
Az utak lehetnek különfélék, de a cél mindig ugyanaz - Jézus Krisztus! A "lényeg" az, hogy az ajándék - Krisztuson keresztül a Szentlélekben - minden Ajándék Forrásához, az Atyához vigyen el bennünket, és hogy az ajándékban egyre inkább az Ajándékozót lássuk.
olvaso9
2021. szeptember 10. 15:45
Ott voltam Azevedo tanúságtételén a Hungexpo csarnokban. A legmeghatóbb az volt, amikor a végén felszólította a fiatalokat, hogy akik tenni akarnak valamit az ügyért, vállalják ezt, jöjjenek. Azt hittem először, ezt csak átvitt értelemben érti, de nem, ... jöttek sorban egyre többen a missziós kereszthez... (A youtube IEC2020 csatornán minden előadás elérhető...)
I_Isti
2021. szeptember 10. 13:38
Brazíliában a karizmatikus-pünkösdi vonal olyan erős, hogy gyakorlatilag nincsenek is szavak rá: 2000-ben a népesség 15,4%-a volt protestáns, 2010-ben meg 22,2%. (Egyébként... Bolsonaro elnök is az...) Ott az (egyik legnagyobb) neopünkösdi közösség lájtos 300 millió dollárért épített magának központi, 10 ezer főt befogadni képes imaházat... (És vasárnaponta kétszer meg is töltik, csurig.) Ja nem, háromszor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!