Újra betiltják a köztéri zenét a tálibok Afganisztánban

2021. augusztus 26. 15:39

„Az iszlámban tilos a köztéri zene” – fogalmazott a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid.

2021. augusztus 26. 15:39
null

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a New York Timesnak beszélt arról, hogy ismételten betiltják a zenét az új tálib uralom alatt.

„Az iszlámban tilos a köztéri zene.

Reméljük, meg tudjuk győzni az embereket, hogy ne hallgassanak ilyesmit, ahelyett, hogy nyomást kéne gyakorolnunk rájuk”

– hangsúlyozta.

A kilencvenes évek tálib uralma alatt a zene, a televízió és a mozi nagyrészt tilos volt, a szabályok megszegése súlyos következményekkel járt. Az ezredforduló előtti tálib hatalom leváltása után az országban virágzott a zene, a koncertek és a fesztiválok, illetve megalakulhatott az Afgán Nemzeti Zeneintézet is, mely egy kizárólag nőkből álló zenekar – külföldön is számos helyen felléptek.

Mudzsáhid kiemelte, hogy ezek mellett „enyhíteni” is fognak a szabályokon: a nőknek például nem kell férfi kísérő, ha három napnál rövidebb útra mennek.

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Prominet
2021. augusztus 26. 20:24
Remélem a dodzsemet nem tiltják be...
iIonah
2021. augusztus 26. 20:11
Ehhez a 3 rosszarcúhoz ís csak úgy mernék bemenni, ha előtte hatalmas tisztelettel beküldenék egy kézigránátot.
LuciFerko
2021. augusztus 26. 20:03
Amúgy egészen a közelmúltig Szaúd Arábiában is tilos volt a köztéri zene, zenélés.
ujujuj
2021. augusztus 26. 19:25
"Afgán Nemzeti Zeneintézet is, mely egy kizárólag nőkből álló zenekar" Erre mondják azt, hogy halmozottan hátrányos helyzetű (mármint a tálibok szemében) ? Szépen kezdik kimutatni a foguk sárgáját. Már várom a híreket, hogy cigizésért vagy faszverésért jár a kézlevágás, mint az iszlám állam uralma alatt. (valószínűleg az ország 90%-a cigizik egyébként.) már ameddig lesznek hírek, mert hamarosan a tudósítás is tilos lesz. De az afgánok ezt szeretik, úgyhogy most boldog idők jönnek rájuk. Végre úgy élnek, ahogy ők szeretnének, és nem pofáznak bele a jenkik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!