Több ezren próbálnak bejutni a kabuli repülőtér területére

2021. augusztus 21. 14:39

Hat nappal az afganisztáni tálib hatalomátvétel után még mindig több ezer ember próbált kétségbeesetten bejutni a kabuli nemzetközi repülőtér területére szombaton, hogy elmeneküljön az országból.

2021. augusztus 21. 14:39
null

A dpa német hírügynökségnek egy helyszínen lévő szemtanú elmondta, hogy továbbra is rendszeresen hallatszanak lövések a szigorúan őrzött reptér kapuin kívül. Azután, hogy vasárnap a tálibok benyomultak a fővárosba, az afgán kormány összeomlott, és Ashraf Gháni elnök elmenekült az országból, a kabuli repülőtér maradt az egyetlen hely, amelyet külföldi katonák ellenőriznek.    

Az a sok ezer afgán, aki valamilyen módon a külföldi erőknek dolgozott az elmúlt húsz évben, vagy az emberi jogok érvényesítéséért tevékenykedett, most az életét félti, és kétségbeesetten próbál bejutni vagy a családját bejuttatni a kabuli repülőtérre.    

A reptér kapuit amerikai katonák ellenőrzik, és a kapukat rendszertelenül és rövid időközökre nyitják csak meg. A légikikötő északi bejáratánál hangosbeszélőn többször is bemondták, hogy a bejárat zárva marad a következő két napban - mondta el a dpa-nak nyilatkozó egyik szemtanú.    

Egy másik szemtanú arról beszélt, hogy igen változatos a repülőtérnél összegyűlt, türelmetlenül várakozó tömeg: sok más ember mellett akad benne színész, a televízióból ismert híresség, nők újszülött csecsemőkkel, fiatalok és kerekesszékesek is.    

A tálib mozgalom fogadkozott, hogy nem fog bosszúhadjáratot indítani azok ellen, akik az elmúlt években valamilyen módon segítették a külföldi erőket. Egy ENSZ-jelentés szerint viszont vidéken már meg is kezdték a hajtóvadászatot a másként gondolkodók után.

(MTI)

Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. augusztus 21. 19:13
"Csak annyit tennék hozzá, hogy eldőlni látszik az évezredes kérdés, hol is lehet a Pokol: most éppen Afganisztánban van, a kabuli repülőtér körzetében. De az egész országban mindenhol kezd megjelenni. "A dzsihadisták tegnap este felgyújtották az északi Sheberghan városában lévő szabadidőparkot, amelyet a gyermekek számára szervezett sport- és kulturális rendezvények megtartására is használnak. A tálibok a helyi jelentések szerint kifogásolták a vidámpark területén található szobrokat, amelyek szerintük az iszlám szélsőséges értelmezése szerint bálványimádóak." (Daily Mail)" "pár napja az egyik vezetőjükkel még egy riporterhölgy készített interjút az egyik afgán televízióban, de mára már az összes tévé elbocsátotta női munkatársait. Természetesen elsőként a közszolgálati, a fegyveresek azt is megakadályozzák, hogy egyáltalán bejuthassanak volt munkahelyükre. A médiaviszonyokról annyit, hogy a Szabad Európa szerint: "Az országban nemrég még nagyjából 170 rádióadó, több mint száz újság és többtucatnyi televíziós csatorna működött. A tálib rezsim alatt csupán egyetlen, állami tulajdonban lévő rádió, a Saría Hangja volt elérhető, ezen is elsősorban vallási tanítások, imára hívások voltak hallhatók. (....) Az állami televízióban néhány nap alatt teljesen megváltozott az adás, főleg tálib bejelentéseket, Korán-idézeteket, muszlim prédikációkat sugároznak. Nem sokban különbözik a helyzet a kereskedelmi csatornákon sem, törölték a popzenei és szórakoztató műsorokat, a nyugati típusú játékshow-kat, a külföldi sorozatokat, számos női bemondót levettek a képernyőről.” Illetve, azóta az összeset. Sőt. Kabulban tízszeresére ugrott fel az egész testet takaró burkák ára. Lehet, hogy a korábban már említett Zabihullah Mudzsahid azzal hitegeti a világot, hogy nem lesz kötelező ez a viselet, elég helyette a csak a hajat eltakaró hidzsáb (bár a szavak jelentése erősen változó, vidéktől függően), de azt már mindenki látta, mennyire lehet bízni az ő szavában. Hát így néz ki a „tálib konszolidáció”. Nem konszolidáció, nem fog társadalmi megnyugvást hozni. Összegezve: a Pokol Kabulba költözött." https://forgokinpad.blog.hu/2021/08/20/az_afgan_pokol
annamanna
2021. augusztus 21. 19:13
"a tálibok és az amerikai hadsereg pillanatnyilag ugyanazért a célért harcolnak, nevezetesen, hogy minél kevesebben hagyhassák el Kabult. Az evakuáció így is kaotikusan zajlik, körülbelül ötvenezren próbálnak kijutni az országból a repülőtéren keresztül, a tömeg a kétségbeesésnek arra a fokára jutott el, hogy az anyák a pengés drótkerítésen próbálják átdobni csecsemőiket, abban bízva, hogy a járőröző-rendfenntartó egységek legalább a kisgyermekeket megmentik. Friss a jelentés, pár perces, a Guardianból származik, mely szerint tálib fegyveresek korbáccsal támadtak a repülőtérre vezető úton ausztrál állampolgárokra, irataik bemutatása után, sőt, rájuk is lőttek. A csoport tagjai közül egyesek az ausztrál hadsereg egyenruháját viselték." https://forgokinpad.blog.hu/2021/08/20/az_afgan_pokol
briganti
2021. augusztus 21. 16:11
Gyáva népnek nincs hazája....és én szeretném ha az enyém a tiétek is lenne.
llnnhegyi
2021. augusztus 21. 15:58
Soros, Merkel, NATO, Obama Clintonné Pelosi Biden a bűnösök! 40 millió afgán civil áldozat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!