Negyven halálos áldozata lehet az Iszlám Állam által elkövetett kabuli robbantásoknak

2021. augusztus 26. 20:22

Négy amerikai tengerészgyalogos meghalt, három pedig megsebesült a kabuli ISIS-nek tulajdonított bombatámadásokban.

2021. augusztus 26. 20:22
null

Négy amerikai tengerészgyalogos halt meg Kabulban csütörtökön, miután két robbantás rázta meg a várost a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér közelében.

A Wall Street Journal csütörtökön számolt be arról – az Egyesült Államok kabuli nagykövetére hivatkozva –, hogy négy amerikai tengerészgyalogos halt meg a város repülőterén történt robbanásban, három további pedig megsebesült.

A sérültek teljes száma továbbra sem tisztázott, bár a hírek szerint több tucat halott és sérült van.

A támadások órákkal azután történtek, hogy több NATO-ország terrortámadás lehetőségére hivatkozva felfüggesztette az evakuálási műveleteket. A kimentésre váró emberek ezrei tolongtak a repülőtér körül az elmúlt hetekben. A tálib ellenőrzőpontok legtöbbjüket napok óta megakadályozták az odajutásban.

A Fox Newsnak nyilatkozó forrás szerint ISIS harcosok százai vannak a repülőtér „közelében”, és a támadások várhatóan folytatódnak. Napok óta arról számoltak be, hogy az ISIS harcosai a térségben biztonsági riasztásokat provokálnak ki a NATO-országoktól, hogy szabotálják az evakuálási programot. 

„A jelentések szerint az Iszlám Államhoz tartozó terroristák tartózkodnak a környéken, és biztonsági riasztásokat provokálnak az amerikaiak körében.

– írta a The Daily Wire szerdán. Mivel a biztonsági fenyegetések a kabuli repülőtér környékére vonatkoztak, azt tanácsolták, hogy az amerikai állampolgárok mulasszák el a repülőtérre utazást, és kerüljék el a repülőtér kapuját addig, amíg nem kapnak külön utasítást az amerikai kormány képviselőjétől. 

A hét elején Biden visszautasította a NATO-szövetségesek felhívását, és nem volt hajlandó meghosszabbítani az augusztus 31-iki kivonulási határidőt. Számos amerikai és nemzetközi törvényhozó arra akarta rávenni Bident, hogy gondolja át az egyéb iránt saját maga által kitűzött határidőt. Arra hivatkoztak, hogy további száz amerikai és potenciálisan több százezer, vízummal rendelkező afgán állampolgár evakuálására van még szükség.

– mondta ennek ellenére Biden a Fehér Házban tartott beszédében. „Minden nap, amíg afgán földön vagyunk, egy újabb nap, amikor tudjuk, hogy az Iszlám Államhoz kötődő merénylők szándéka a repülőtér megcélozása, az Egyesült Államok és a szövetséges erők, valamint ártatlan civilek megtámadása”.

– mondta. „De nehéz a helyzet. Volt már fegyveres harc. Az idő múlásával pedig komoly a kockázata annak, hogy ez elharapózik”

Az amerikai külügyminisztérium szerdai jelentése szerint nagyjából 1500 amerikai tartózkodik még Afganisztánban. Antony Blinken külügyminiszter elmondta, hogy a minisztérium ebből mintegy 500-zal tart kapcsolatot, és dolgozik evakuálásukon. Úgy gondolják, hogy ennél sokkal több afgán van, akik korábban az amerikai hadsereggel dolgoztak és még Afganisztánban tartózkodnak. Az ő esetükben nagyon csekély az esélye annak, hogy az augusztus 31-iki határidő előtt evakuálják őket. A becslések szerint legalább 150 000 afgán és családja jogosult amerikai különleges vízumra Afganisztánban.

 Fotó: Edgar GRIMALDO / US Airforce / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szóda
2021. augusztus 26. 22:42
Biden vagy egy beépített tálib ügynök, vagy ha nem az, akkor teljesen alkalmatlan az USA vezetésére. Értelmetlen pusztítást végeztek 20 év alatt és a kövekezmények beláthatatlanok lesznek, az USA meggyengül, Európa már haldoklik, az iszlám meg szépen besétál a készbe. Fasza.
Sanyikám
2021. augusztus 26. 21:18
The Game is on!
Lion
2021. augusztus 26. 21:14
Biden megbukott.
Gregorius
2021. augusztus 26. 21:06
Valószínűleg a betelepedett ISIS volt a merényletek hátterében. A tálibok bajban vannak úgy látszik képtelenek valamilyen rendet tartani. Én már a mail online-on 10 usa és 60 helyi halottról és talib sebesültekről olvastam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!