Kínai kölcsönpanda szült ikreket a francia állatkertben

2021. augusztus 02. 20:45

Panda-ikerlányok születtek egy kínai kölcsönpandától a közép-franciaországi ZooParc de Beauval állatkertben – írta meg az AP

2021. augusztus 02. 20:45
null

A Párizstól délre fekvő Beauval Állatkert közleménye szerint az ikrek nem sokkal hajnali 1 óra után születtek, súlyuk 149 és 129 gramm (5,3 és 4,6 uncia). Édesanyjuk, Huan Huan és az apaállat Yuan Zi a Beauval állatkertnél 10 éves kínai kölcsönszerződés keretében tartózkodnak. A „pandadiplomácia” célja, hogy erősítse a jó kapcsolatokat Franciaországgal. Az ikrek a második és harmadik kölykei a párnak első pandagyermekük, a 2017-ben született Yuan Meng utát, aki szintén Franciaországban született.

– áll az állatkert közleményében.

Az állatkert szerint a kölykök nemét a gondozásukért felelős kínai szakértők határozták meg, de véglegesen csak hónapok múlva lehet igazából megerősíteni, mivel a külső nemi szerveik csak néhány hónapos korukban jelennek meg.

A születés azután következett be, hogy az állatkert márciusban nagy örömmel jelentette be, hogy Huan Huan és Yuan Zi „nyolcszor párosodtak”. Ezután az állatorvosok mesterséges megtermékenyítést végeztek, hogy „minél több esélyük legyen a terhesség létrejöttére”

Az óriáspandák nehezen szaporodnak, terhességüket köztudottan nehéz nyomon követni.

„Egy ritka intenzív pillanatot éltünk most át együtt. Ezek a születések mindig nagyon kivételesnek számítanak, számos meglepetést is hordoznak” – mondta Delphine Delord, a Beauval Állatkert igazgatója.

A kölyköket 100 nap múlva nevezik el. Az állatkert szerint néhány évet Franciaországban töltenek, majd Kínába küldik őket.

Európa más nemzetei is rendelkeznek óriási pandákkal, köztük Ausztria, Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Hollandia, Spanyolország és Finnország. Kínában összesen körülbelül 1800 panda él a vadonban, és világszerte további 500 fogságban.

Kína évtizedek óta megajándékozta a barátságos nemzeteket a nem hivatalos nemzeti kabalájával az úgynevezett „pandadiplomácia” néven. A közelmúltban az ország kereskedelmi feltételekkel kölcsönzött pandákat az állatkerteknek.

Fotó: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. augusztus 03. 08:56
Leaszfaltozott macska kategóriás tudósítás, mert hírnek nem hír.
pandalala
2021. augusztus 02. 22:39
kölcsön panda visszajár :-)
jóember
2021. augusztus 02. 21:19
Ma álljunk meg egy pillanatra! Szülni csak a nők tudnak. Az állatok fialni, elleni szoktak és nem lányokat, hanem szukákat, kanokat. Ez a cukiskodás már sokak agyára ment. A cím helyesen: kínai kölcsönpanda fialt bocsokat a francia állatkertben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!