Joe Biden nem bánja, hogy kivonulnak Afganisztánból

2021. augusztus 11. 12:34

Szerinte Amerika pont eleget tett, és az afgánoknak kell megoldaniuk a kialakult krízishelyzetet.

2021. augusztus 11. 12:34
null

Joe Biden nem bánja, hogy elrendelte a NATO-csapatok kivonását Afganisztánból – közölte a portfolio.hu. Az amerikai elnök hozzátette, az afgán vezetőknek maguknak kell megoldaniuk a kialakult krízishelyzetet.

A tálibok folyamatosan hódítják a területeket Afganisztánban, már a vidék körülbelül 60-85%-a elesett és 8 tartományi fővárost is bevettek. Joe Bident a Fehér Házban arról kérdezték egy sajtótájékoztatón, hogy megbánta-e, hogy csapatkivonásra utasította az Egyesült Államok haderejét, lezárva ezzel Amerika történelmének leghosszabb háborúját.

Nézd. Elköltöttünk több mint 1000 milliárd dollárt 20 éven keresztül. Kiképeztünk és felszereltünk modern eszközökkel több, mint 300 ezer afgán katonát” – mondta Joe Biden.

Az afgán vezetőknek össze kell fogniuk. Magukért és a nemzetükért kell harcolniuk

– tette hozzá az Egyesült Államok elnöke.

Az USA légi támogatásban részesíti az afgánokat

John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta a napokban, hogy az Egyesült Államok továbbra is légi támogatásban részesíti majd az afgán kormányerőket, de ez „nem helyettesíti a politikai vezetést és a szárazföldi vezetést.” Hozzátette: az afgán haderőnek most be kell vetnie a több évnyi kiképzést, melyben a NATO és az Egyesült Államok erői részesítették őket.

Van légierejük. A táliboknak nincs. Modern fegyvereik és szervezési képességeik vannak. A táliboknak nincs. Többen vannak, mint a tálibok. Minden előnyük megvan, most itt az idő, hogy hasznosítsák ezeket az előnyöket – fogalmazott.

(portfolio.hu)

Kép: Nicholas Kamm / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2021. augusztus 12. 17:49
Amerika egy beteg embert "választott", aki nem képes felfogni tettei vonzatait!
Zsaturnuzs
2021. augusztus 11. 19:36
Eszembe jutott a megfelelő szó: feudalizmus előtti KLÁNRENDSZER van Afganisztán.
Intel
2021. augusztus 11. 17:58
Ideje aggódni és szorongani az amerikai demokráciáért. Hogyan dobhatják oda az afgán nép demokráciáját a táliboknak? Hol itt a szolidaritás? Ezek az afgánok semmit nem tanultak az amerikai megszállás alatt, nem lettek érzékenyebbek a demokrácia megsértésére. Sokkal többet kellett volna foglalkozni velük. Aggasztó a helyzet!
Zsaturnuzs
2021. augusztus 11. 16:55
Biden 1000 milliárdról beszél, a közvetlen kiadásokat hivatalosan 2000 milliárd körülire teszik, a valóság közelebb van a 3000-hez. Eleinte sokan bizonygatták, hogy az ásványkincsek (olaj, ércek) miatt háborúznak Afganisztánban. Valójában az USA katonai-ipari komplexuma tesztelt egy sor fegyverrendszert, harceljárást, felszerelést. Sok katona szerzett harci tapasztalatot. Több száz milliárd dollár a részvényesek profitja. Az USA részéről ennyi a haszna a történteknek, és ez nem kevés! Az afgán bányászat azóta sem lendült fel, és nem is fog, mert nem éri meg. Az ottaninál bizonytalanabb környezetet nehéz találni. A népesség évente 3%-kal növekszik, 2/3-uk analfabéta, az emberélet fabatkát sem ér, a politikai hatalom hagyományosan (és még sokáig) a törzsi hadurak pillanatnyi erőviszonyai alapján jut ennek vagy annak. Talán sosem volt olyan időszak, amikor Afganisztán teljes névleges területét ténylegesen egyetlen politikai erő uralta volna, tehát még csak egységes országról sem beszélhetünk. Nem hogy Kína nem fog bevonulni oda, de Irán sem, pedig az afgánok legalább fele tud perzsául (fársziul). Nem indulnak tömegek Európa felé, mert igazából nem sokat változik most az életük. Az amerikai katonai elemzők pontosan tudták, mi várható, azért hagytak fegyvereket az afgán hadseregnek, mert különben ráégett volna a Biden-kormányra az afgán állam bukása. Így viszont van kire mutogatni: lám-lám, megadják magukat a táliboknak, pedig milyen jól fel vannak szerelve! Karbantartás, alkatrészek nélkül nem sokáig repülnek a repülők és helikopterek, a többi nehézfegyverzet hazaszállítása pedig talán többe került volna az amcsiknak, mint amennyit érnek. Apró tételek ezek a 3000 milliárd dolláros számla legalján...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!