Az afgán biztonsági erők több száz tagja megadta magát a táliboknak

2021. augusztus 11. 11:53

A katonák, rendőrök és milicisták a tálibok által hétvégén elfoglalt Kunduz városának repülőterét védték.

2021. augusztus 11. 11:53
null

Az afgán biztonsági erők több száz tagja megadta magát a táliboknak szerdán Kunduzban – közölte egy tartományi tanácsos. Amruddín Váli elmondta, hogy a katonákat, rendőröket és milicistákat a kunduzi repülőtér védelmével bízták meg, miután Kunduz városa a hétvégén elesett.

Egy névtelenül nyilatkozó katona megerősítette az információt, és hozzátette: a reptér védelmére kirendelt fegyveresek többsége megadta magát. Hangsúlyozta: a tálibok bekerítették őket, tüzérségi támadást indítottak ellenük, amire nem volt módjuk válaszolni. „Most adtuk meg magunkat az egységemmel, amely húsz katonából, három Humvee-ből és négy terepjáróból áll.

ahogy sokan mások is” – közölte az AFP francia hírügynökséggel.

Eközben Asraf Gáni afgán elnök szerdán megérkezett az ország északi részén található Mazar-i-Sarífba, amelyet a tálibok ostromolnak. Az államfő célja, hogy mozgósítsa a forrásokat és a csapatokat, és összehangolja a választ a radikálisok támadására. Mazar-i-Saríf elvesztése nagy érvágás lenne a kormánynak, amelynek nem maradna befolyása az ország északi felében. Egy esetleges tálib győzelem akár azt is lehetővé tenné, hogy a radikálisok Kabulra összpontosítsák erőiket. 

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak, és a 34 tartományi székhelyből kilencet az ellenőrzésük alatt tartanak. Ezek közül hét az ország északi részén található, amely eddig kitartó ellenállást tanúsított a tálibokkal szemben.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2021. augusztus 11. 16:45
Eleinte sokan bizonygatták, hogy az ásványkincsek (olaj, ércek) miatt háborúznak Afganisztánban. Valójában az USA katonai-ipari komplexuma tesztelt egy sor fegyverrendszert, harceljárást, felszerelést. Sok katona szerzett harci tapasztalatot. Több száz milliárd dollár a részvényesek profitja. Az USA részéről ennyi a haszna a történteknek, és ez nem kevés! Az afgán bányászat azóta sem lendült fel, és nem is fog, mert nem éri meg. Az ottaninál bizonytalanabb környezetet nehéz találni. A népesség évente 3%-kal növekszik, 2/3-uk analfabéta, az emberélet fabatkát sem ér, a politikai hatalom hagyományosan (és még sokáig) a törzsi hadurak pillanatnyi erőviszonyai alapján jut ennek vagy annak. Talán sosem volt olyan időszak, amikor Afganisztán teljes névleges területét ténylegesen egyetlen politikai erő uralta volna, tehát még csak egységes országról sem beszélhetünk. Nem hogy Kína nem fog bevonulni oda, de Irán sem, pedig az afgánok legalább fele tud perzsául (fársziul). Nem indulnak tömegek Európa felé, mert igazából nem sokat változik most az életük. Az amerikai katonai elemzők pontosan tudták, mi várható, azért hagytak fegyvereket az afgán hadseregnek, mert különben ráégett volna a Biden-kormányra az afgán állam bukása. Így viszont van kire mutogatni: lám-lám, megadják magukat a táliboknak, pedig milyen jól fel vannak szerelve! Karbantartás, alkatrészek nélkül nem sokáig repülnek a repülők és helikopterek, a többi cucc hazaszállítása pedig többe került volna az amcsiknak, mint amennyit érnek. Apró tételek ezek a 3000 milliárd dolláros számla legalján...
MZXX
2021. augusztus 11. 14:31
Amerika után jön Kína. Csak ők nem fegyverrel, ezért fognak sikerrel járni.
Aspektus
2021. augusztus 11. 13:15
Az USA azért vonult ki, mert NYERTEK, és győzedelmeskedtek a tálibokon. Vagy csak káoszt kellett csinálni. 2. világháború óta, AZT tudnak.
Megtalálta
2021. augusztus 11. 13:09
A Pentagon szóvivője így fogalmazott: " Van légierejük. A táliboknak nincs. Modern fegyvereik és szervezési képességeik vannak. A táliboknak nincs. Többen vannak, mint a tálibok. Minden előnyük megvan, most itt az idő, hogy hasznosítsák ezeket az előnyöket – fogalmazott. " Na most vagy a Pentagon hazudik, vagy az afgánok kurvára nem értik a saját helyzetüket. Az afgánok, ha tényleg ekkora fölényben vannak, nincs róla tudomásuk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!